A szeptember 10. és 16. között zajlott a 8. Friss Hús rövidfilmfesztivál. A zsűrik döntését szerda délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A magyar versenyszekció zsűrijének tagjai Slava Doytcheva filmrendező, Wouter Jansen, a Square Eyes nemzetközi forgalmazó tulajdonosa és Lisa Ogdie, a Sundance filmfesztivál rövidfilmes programigazgatója voltak.

A magyar válogatásban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat Kölcsey Levente alkotása, a Szünet című film kapta, amely a narratíva és stilisztikai megközelítés tökéletes összhangjával nyűgözte le a zsűrit: „Nézőként szembesülünk a fájdalmas valósággal, hogy hogyan nyomja el az emberi oldalt a bürokrácia és adminisztráció az oktatási rendszerben.” A rendezővel készült interjúnk itt olvasható.

A legjobb magyar animáció Andrasev Nadja Szimbiózis című filmje lett: „Lebilincselő, költői és érzelmes részletekben gazdag film, amely a féltékenység egyszerű témáját a nőiesség és közösségvállalás vizuális ünnepévé emeli” – hangzott az indoklás. Az animációs film rendezőjével itt beszélgettünk. A díj mindkét film esetében 300.000 forint. 

Andrasev Nadja és Sipos Orsolya producer (fotó: Friss Hús)

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 300.000 forintos jutalommal járó díjat Beleznai Márk Agapé című filmje kapta két idegen vonzalmának meggyőző bemutatásáért, a pontos és naturalisztikus forgatókönyvért és a remek színészvezetésért. Beleznai Márkkal készült interjúnkért kattints ide

Idén először kiosztották a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját a legjobb magyar kisjátékfilmnek a Studio Spájz felajánlásából. A zsűri (Csoma Sándor, Csuja László, Lichter Péter, Sólyom András, Szász Attila rendezők) Az Ezredes a vörös nőért sír című rövidfilmet, Nagy V. Gergő alkotását választották nyertesnek. „Az Ezredes a vörös nőért sír című rövidfilm egészen eredeti módon keveri az egymással gyakran ellentétes hangnemeket: az abszurd humort a finom költőiséggel, a nyitott, elliptikus dramaturgiát a titokzatosságba mártott műfajisággal” – fogalmazott a zsűri.

Elismerő oklevelet kapott Ászity Boglárka Alvások című animációja, amely „finom érzékenységgel nyitott ajtót a rendező legbensőbb világára”.

A legjobb magyar színésznő és színész díját is kiosztották. A legjobb színésznő Széll Viktória (Minden este, mikor leviszed a szemetet) lett. „Alakítása révén tetten érhető az a pillanat, amikor serdülőként először kezdünk gondolkozni arra, mi vár ránk az életben. A színésznő kedves ártatlansággal mutatta meg az első szerelem vágyakozásának érzését, amely szorongással és izgalommal keveredik.”

Az Agapé stábja: Kőváry Dániel, Barna Máté, Beleznai Márk rendező (fotó: Friss Hús)

Kenéz Ágostont pedig az Agapé című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Magával ragadó és természetesen könnyed alakítása mindannyiunkat megindított” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Marcin Luczaj, a New Europe Film Sales forgalmazó cég munkatársa, Pálos Gergely operatőr és Petrányi Viktória producer voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Vytautas Katkus (Litvánia) Community Gardens című filmje lett „bátor és szokatlan elbeszélésmódjáért és az élet egyszerű pillanatait megmutató különleges megközelítésért”. Elismerő oklevelet kapott Pham Thien An (Vietnám) Stay Awake, Be Ready című alkotása. A zsűri az alkotás egyedi filmnyelvét és a különlegesen emberi történet újszerű megközelítését értékelte.

A Friss Hús szakmai programjainak díjait is átadták. A Budapest Debut Film Forumon két díjat osztottak ki. A Budapest Debut Film Award a BDFF legjobb filmötletéért a Nincs itt semmi látnivaló című projekté lett, amelynek rendezője Nagy Borbála, producere Horváth-Szabó Ágnes és Muhi András Pires (ELF Pictures), koprodukcióban a német Zeitgeist Filmproduktionnal. „A történet megmutatja, hogyan található meg a legkisebb közösségben is a totalitárius rezsimekre jellemző működés csírája, és hogyan nőhet egyszer csak óriási fává. A projekt különlegessége az a finom humor, amelyre nagyon nagy szükségünk van manapság” – hangzott a zsűri indoklása.

Nagy V. Gergő (fotó: Friss Hús)

A BDFF különdíját (amely révén elkészülhet a film felirata a V4 országok nyelvére) a 2000: A Post-War Odyssey című koszovói projekt kapta. Rendezője Zgijm Terziqi, producere: Valmira Hyseni. A zsűri a projekt nemzetközi potenciálját hangsúlyozta, és elmondta, hogy a filmterv „különleges és izgalmas utazásra visz minket egy utazó cirkuszi társulathoz csatlakozó fiú története révén a háború utáni Koszovóban”.

A hatodik magyar pitchfórumra csütörtökön került sor a Toldi moziban. A szakmai zsűri tagjai  Dombrovszky Linda filmrendező, Orosz Anna Ida, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál kurátora, programigazgatója és Tóth Barnabás filmrendező voltak.

A 300.000 forintos nyereménnyel járó Lovas Nándor-díjat (a Friss Hús Pitchfórum fődíját), amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmterve kapta. A zsűri így indokolta döntését: „A számunkra legígéretesebbnek tetsző film magától értetődő módon él az abszurd, nevettetően groteszk fogalmazásmóddal, a történet „szenvtelen személyessége" miatt a néző számára maximálisan átélhetővé teszi az alkotó ember önbizalmát kikezdő örök gyötrődéseket és kételyeket, humorral mutatja be mindannyiunk esendőségét. Nem utolsósorban egy rendkívül eredeti ötvözete a pszichológiának, a lelki terápiának és a zoológiának.”

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének zsűrije (Cserhalmi Sára, Fésős András, Pálos György) a pitchfórumon is odaítélte a díját az ARIZONA MPS jóvoltából. Regős Ábel Maja dala című tervére esett a választásuk: „A film egy mély emberi történeten és azon belül egy izgalmas képi ötleten keresztül leplezi le a média működésének visszásságait.”

A díjnyertes alkotók és filmjeik:

 

Kölcsey Levente: Szünet – legjobb magyar rövidfilm

Andrasev Nadja: Szimbiózis – legjobb magyar animáció

Beleznai Márk: Agapé – a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendező díja

Széll Viktória – legjobb magyar színésznő (a Minden este, mikor leviszed a szemetet c. filmben nyújtott alakításáért)

Kenéz Ágoston – legjobb magyar színész (az Agapé c. filmben nyújtott alakításáért)

Vytautas Katkus (Litvánia): Community Gardens – legjobb nemzetközi rövidfilm


A zsűri elismerő oklevéllel díjazta a következő alkotásokat:

A magyar versenyprogramban: Ászity Boglárka: Alvások

A nemzetközi versenyprogramban: Pham Thien An (Vietnám): Stay Awake, Be Ready


További díjak:

A pitchfórum Lovas Nándor-díja: Hegyi Olivér: A szív kertje


A Budapest Debut Film Forum díjai

Nagy Borbála: Nincs itt semmi látnivaló – fődíj

 Zgijm Terziqi (Koszovó): 2000: A Post-War Odyssey – különdíj


A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díjai a Studio Spájz és az ARIZONA MPS jóvoltából:

Nagy V. Gergő: Az Ezredes a vörös nőért sír – legjobb magyar kisjátékfilm

Regős Ábel: Maja dala – a pitchfórum legjobb filmterve

Forrás: Friss Hús / borító: Kölcsey Levente (Fotó: Friss Hús)