A román főváros közönségének alkalma nyílik, hogy felfedezze az elmúlt öt évtizedben Magyarországon készült animációk gyöngyszemeit. Macskássy Gyula, Reisenbüchler Sándor és Richly Zsolt 60-as években készült világhírű alkotásaitól kezdve Rofusz Ferenc Oscar-díjas A légy (1980) és Szilágyi Varga Zoltán berlini versenyfilmként bemutatkozott Jegyzőkönyv (2006) című művén át Bertóti Attila és Cakó Ferenc legutóbbi rövidfilmjéig tartó mozgalmas időszakot öleli fel a nagy ívű válogatás.


Nézz bele a Nyóckerbe!


A rövidfilmek mellett műsorra tűzik Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező Fehérlófia (1981) és Ének a csodaszarvasról (2002) című egészestés rajzfilmjeit, Kovásznai György Habfürd ő című felnőtteknek készült, társadalom- és korrajzát 1980-ból, valamint a közelmúlt elsöprő fesztivál- és mozisikerét, Gauder Áron Nyócker!-ét (2004).

Az Anim’est szervezői az Oscar-jelölt M. Tóth Gézát hívták meg a nemzetközi zsűribe és négy rangos díjakkal jutalmazott rövidfilmjét is műsorra tűzik Bukarestben.

A magyar animáció világhírű alkotói mellett, a legfiatalabbak, a MOME növendékeinek munkáit is megismerheti a román közönség. Az egyetemisták alkotásaiból összeállított „Best of MOME" válogatásban 20 magyar animáció lesz látható.

panik_500

Pánik


A bukaresti Anim’est-et idén rendezik meg 5. alkalommal. A Magyarországra fókuszáló különprogram a Bukaresti Magyar Intézet, a MOME és a Magyar Filmunió szervezésében valósul meg.

A román főváros animációs filmfesztiváljával párhuzamosan Kolozsváron a filmvígjátékoké lesz a főszerep. Október 8-án kezdődik a Comedy Cluj fesztivál, amelyre 5 magyar alkotás kapott meghívást.

Herendi Gábor Valami Amerika 2, Keményffy Tamás Mázli, Orosz Dénes Poligamy, Sas Tamás SOS szerelem és Till Attila Pánik című filmjei lesznek műsoron Kolozsváron.