Hétfőn eredeti kópiáról láthatjuk a Meseautót is rendező Gaál Béla 1935-ben készült romantikus komédiáját, a Címzett ismeretlent. Ráday Imre és Ágai Irén főszerepe mellett Kabos Gyula is feltűnik a két világháború közti magyar vígjátékgyártás klasszikusában, amely egy dúsgazdag aranyifjú és egy vidéki postáskisasszony románcának mulatságos története. A két főszereplő, Pali és Teri első látásra egymásba szeretnek, de az igaz szerelmet kereső férfi próbára teszi a lányt, mielőtt hagyná, hogy végérvényesen egymásba gabalyodjanak.

 

Kedden Makk Károly egyik legnépszerűbb filmje, a Liliomfi kerül műsorra Darvas Ivánnal, Krencsey Marienne-nel, Dajka Margittal vagy Ruttkai Évával. Az immár több, mint hetven éve készült, mégis örökérvényű film történetét valószínűleg senkinek sem kell felidézni, az viszont már kérdéses, hogy a televízióban rendre ismételt vígjátékot vajon hányan látták mozivásznon. Erre adódik lehetőség a hét második napján, este 6 órától.

Egy másik rendezőikonunk, Keleti Márton Nem ér a nevem című filmje gondoskodik a szerdai szórakozásunkról. Gaál Címzett ismeretlenjének karaktertípusai jelennek meg a filmben, mely Illyés György operatőrön kívül olyan színészek részvételétől válik kihagyhatatlanná, mint Tolnay Klári, Páger Antal, Psota Irén vagy Latabár Kálmán.

 

Csütörtökön és pénteken Kern András filmjei kerülnek terítékre: 35 milliméterről láthatjuk a 90-es évek közepén forgott Sztracsatellát Ragályi Elemér fényképezésében, amely az író-rendező, egyúttal főszereplő Kern játszotta Galló Tamás, illetve az őt kezelő Lantos doktornő (Eszenyi Enikő) szerelmének szatirikus története. Ezt követi pénteken Kern legújabb filmje, a Vámos Miklós írásából készült Gondolj rám, amellyel kapcsolatban mindenképp megjegyzendő, hogy a némileg groteszk vígjátéki elemeket tartalmazó történet egyúttal a nemrég elhunyt Rajhona Ádám utolsó filmszerepének ad teret.

Teljes program:

július 4., hétfő: Címzett ismeretlen (Gaál Béla, 1935).

július 5., kedd: Liliomfi (Makk Károly, 1954).

július 6., szerda: Nem ér a nevem (Keleti Márton, 1961).

július 7., csütörtök: Sztracsatella (Kern András, 1995).

július 8., péntek: Gondolj rám (Kern András, 2016).

Az előadások egységesen 18 órakor kezdődnek az Örökmozgó Filmmúzeumban.