Több mint ötven országból érkeztek nevezések az immáron hetedik alkalommal megrendezendő filmes seregszemlére. Ausztráliától Argentínáig és Finnországtól Dél-Afrikáig csaknem négyszáz alkotás közül válogathat majd az előzsűri. A nagyjátékfilmeket Buk Miklós operatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) vezetőségi tagja és Török Ferenc rendező, a kisjáték- és kísérleti filmeket Muhi András producer, az Inforg Stúdió alapítója és Csepeli Eszter operatőr, míg a dokumentumfilmeket Bakony Alexa rendező és Domonkos Balázs operatőr válogatják.

A korábbi évekhez hasonlóan több nemzetközi filmfesztiválokon is versenyző alkotás szerepel a nevezések között. Megméretteti magát Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmje, mely első magyar filmként meghívást kapott a Sundance Filmfesztivál programjába, a friss Európai Független Filmfesztivál (ÉCU) legjobb drámájának járó díjat elhódító Az első kettő (Szövényi-Lux Balázs rendezése), illetve a Hétköznapi kudarcok, melyért Velencében a legjobb fiatal rendező díját Grosan Cristina kapta.

Szelíd

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a hagyományokhoz híven erős hazai és nemzetközi filmekből álló versenyprogrammal, szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és workshopokkal, tematikus vetítésekkel várja az érdeklődőket október 24. és 28. között. Az eseménysorozatnak ezúttal is Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínháza, a szegedi Belvárosi Mozi ad otthont.

Forrás: MTI / Címlapkép: Hétköznapi kudarcok