A Magyar Mozgókép Fesztivál a legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel, közönségtalálkozókkal várja a filmbarátokat Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében.

A fesztivál a magyar film legnagyobb hazai seregszemléje, így az elmúlt év legkiválóbb alkotásait láthatja itt a közönség. Június 7-én a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik az esemény. A fordulatos és izgalmas dokumentumfilm hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy „a filmesek életében a legjobban várt pillanat az, amikor a tervezgetést, előkészítést, gyártást és utómunkát követően az alkotásokat bemutathatják a közönségnek. Az EKF-fel együttműködve ezeket a pillanatokat sikerült az elmúlt években magasabb szintre emelnünk a közösen útjára indított új nemzeti filmfesztivállal, ami méltó ünnepe lett a magyar alkotásoknak, és immár harmadszor rendezzük meg. A változatos és izgalmas film felhozatal, amiből a szervezők idén válogathattak és a közönség júniusban megnézhet, a magyar filmipar élénkségéről tanúskodik, temérdek tehetség munkájának gyümölcse – a mi történeteink nagyvásznon.

A film memória és az idő őrzője, a film a múltunk, de a jövőnk is egyben: minden képkocka értékes üzenet és minden film az életünkből mutat meg valamit. A hatása elvarázsol, - mindannyiunkat gazdagít és összeköt. A Magyar Mozgókép Fesztivál erre az élményre ad lehetőséget, minden esemény, kisérőprogram fókuszában is a filmek és azok szeretete, öröme áll” – összegezte Csáky Attila fesztiváligazgató.

A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál volt, hazánkban itt először láthatja majd a közönség.

Idén öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. Teszik mindezt azután, hogy az előzsűri közel kétszáz nevezett alkotásból választotta ki a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit, melyeket a napokban bejelentenek a szervezők. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

Forrás: MMF / Címlpakép: A Magyar Mozgókép Díjak / Fotó: MTI