Az idén huszadik születésnapját ünneplő CineFest Filmfesztivál nemcsak a filmművészet legjelentősebb, legértékesebb filmjeit követte végig az elmúlt két évtizedben, hanem a médiakultúra változásait is. Ennek kapcsán szeptember 10-én, a Miskolci Egyetemen Médiatudatosság konferenciát rendeztek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezésében.

A médiakultúrát a digitális technológiák előretörése, az új, kreatív tartalomgyártási, terjesztési technológiák és a fogyasztási szokások forradalma jellemzett ebben az időszakban. A média gyorsan változó világának megértése, a médiatudatosság szerepének felértékelődése kiemelkedően fontos társadalmi folyamat, így a konferencián a legújabb trendeket, megoldási stratégiákat tekintették át a szakma képviselői.

A változó médiatér, a digitális tér, a változó eszközök sok veszélyt, de sok lehetőséget is rejtenek, közösen kell megtanulnunk e tér kezelését, az új eszközök bekapcsolását és a saját személyes jelenlétünket ebben a digitális térben — mondta el Kollarik Tamás, a NMHH elnöki főtanácsadója, aki szerint mindez folyamatos tanulást és odafigyelést jelent. Ez nemcsak a filmes szakemberekre és a diákokra, hanem a szülőkre, a felnőttekre, valamint a szabályozási szakemberekre is vonatkozik, hiszen a szabályozással le kell követni "ezt a villámgyorsan változó világot" — hangsúlyozta.

Kollarik Tamás kiemelte, hogy az NMHH több mint tíz éve támogatja a CineFest Filmfesztivált, az együttműködés kezdetben díjfelajánlásra, a filmhez köthető kapcsolatokra terjedt ki. Koltay Andrásnak, a médiahatóság elnökének irányításával az elmúlt három évben ez a munka elmélyült és nemcsak a filmes területen, hanem a médiatudatosság erősítése érdekében is együttműködnek a felek.

A konferencia előadói / Fotó: NMHH

A közös munkába bekapcsolódott a Miskolci Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia valamint annak kutatóintézete, és közösen szerveznek szakmai konferenciákat. Ezeken a filmes szakma képviselői, a szabályozási szakemberek, a kutatók és tudósok együtt dolgozhatnak.

A konferencia első előadója Papp János Tamás, az NMHH kutatási szakértője volt, aki a szólásszabadság online térben való érvényesüléséről tartott előadásában egyebek mellett az online térben zajló diskurzusokról, a közösségi médiaplatformok felhasználási feltételeiről és azok működéséről beszélt.

Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda főosztályvezetője egyebek mellett a magyarországi filmszínházak helyzetéről, a mozik forgalmazási adatairól beszélt. Adatokat közölt például a hazai mozik látogatottságáról, a jegybevételről, valamint a jegyárak változásáról is, és megjegyezte, nemcsak a CineFest, hanem a magyar filmtörvény is a huszadik születésnapját ünnepli.

Mádl András, a médiahatóság Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője a hazai médiafogyasztási adatok sajátosságairól tartott előadást. Novák Adrienn, az NMHH szakmai koordinátora a szülők médiafogyasztásának gyerekekre mért hatásáról tartott előadást.

A Médiatudatosság 2.0 című konferenciát a 20. CineFest keretében az NMHH, a Cine-Mis Nonprofit Kft. és a Miskolci Egyetem szervezte meg közösen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete és a Nemzeti Filmiroda társszervezésével.

Forrás: MTI/NMHH / Címlapkép: Médiatudatosság konferencia a CineFesten / Forrás: NMHH