A Kulo City Stark Attila iparművészetis diplomamunkája volt, 2007-ben pedig könyv alakban is megjelent a kortárs tehetségeket felkaroló Roham Kiadó gondozásában. A képregénykönyv vagy helyesebben talán rajzolt napló a belváros helyszíneit, nappali és főleg éjszakai életét, valamint különös lakója, Kula Jani kalandjait egymásra vetítő, sajátos világot teremtő alkotás. Kulo City szürreális lényekkel, reménnyel, kiábrándultsággal, alkohollal, fűvel és rengeteg bulival teli hely - nem más, mint Budapest.


A Kostil Danila rendezte film 3 szinten mutatja be Kula Jani világát: a létező város, mint élettér, mely aztán a fantáziájában fokozatosan Kulo Cityvé válik, és mintegy köztes világként ott vannak a valódi utcák valódi falfirkái- Stark képzeletének kézzelfogható kivetülései -, melyek a vásznon az animációs betétek révén önálló életre kelnek. A különböző képi technikák újszerű alkalmazása egymásba olvasztja a rajzolt és filmre vett világot, melynek képei egymásba kapcsolódó vizuális folyamként jelennek majd meg.

kuloposzter_500_2

"Ez a fajta interdiszciplinaritás, az irodalom és a képzőművészet ilyen erőteljes egybeolvasztása érthető, hogy vonzó egy filmes számára. Kostil Danila a fiatal videoklip-rendező, a budapesti underground ismert tagja, aki számára a városi környezet inspiratív közege legalább olyan meghatározó, mint Stark Attila Kulo City-jében Budapest, ami “rettentő szutyok hely, mégis itt élünk, kénytelenek vagyunk”. A film hűen követi a könyv képi világát, egyedülálló módon körülbelül fele-fele az animációs és élőszereplős részek aránya. Vizuális eklektika, asszociációs montázs, hangulati váltások a harsány színektől a fekete-fehérig. Mégsem tekinthető cselekmény nélküli filmnek, a főszereplő hétköznapjaiban bolyongunk, kocsmázások, haverok, utcaképek, festés, írás, megélhetés, barátnő és minden, ami ezeket összekapcsolhatja: vágyak, álmok, csalódások, megcsalás, szerelem, félelem. Eljutunk a Budapestre való felköltözéstől az Iparművészeti Egyetem elvégzéséig, összeáll egy kerek egész a különálló jelenetek sorából." - írtuk korábban a Next Art kiállítással egybekötött vetítéséről.

Kostil Danila filmjét a Toldi mozi műsorára tűzte: az angol feliratos változatot minden pénteken megnézhetitek a nagyteremben, a belépő 500 forint, hamarosan pedig a DVD változatot is megvásárolhatjátok majd.