A Műszaki Egyetemen tanuló Etienne Samin fejében két évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy művészeti központ létrehozásának ötlete. Mint az ötletgazda elmondta, a lényeg éppen az, hogy bár sok jó hely van, tele jó programokkal, nincs egy olyan függgetlenül működő művészeti központ, amit maguk az alkotók vehetnének birtokukba. Samin, miután felvette a kapcsolatot több európai független művészeti központtal, amelyek nemcsak mintául szolgáltak, de támogatást is nyújtottak, néhány hazai művész és külföldi diák segítségével megszervezte az egyelőre kísérleti jelleggel működő Közraktár-projectet. A Szabadsághíd pesti hídfőjénél, a Közgáztól nem messze működő központban műhelyek, találkozók, kiállítások, színházi előadások és filmvetítések során találkozhatnak alkotók és befogadók. A kezdeményezést a kezdetektől fogva élénk figyelemmel követi a hasonló szellemiségű szervezeteket és művészeti központokat nemzetközi hálózatba rendező Artfactories és TransEuropeHalles.

A második project a Tűzoltó utcai néhai orvosi műszergyár művészeti központtá alakítása. A terv másfél éve készen áll, a megvalósítás, ahogy Samin fogalmazott, pénzügyi és politikai okokból váratott magára. A hely tulajdonosa, Rudas László ingyen és bérmentve engedte át a helyet a fiataloknak, akik, lévén többnyire építészek, maguk álltak neki a megvalósításnak. Ha minden jól megy, május végén megnyithat a non profit központ. A Tűzoltó-project rendezvényei ingyenesek lesznek, mivel maguk a szervezők sem fizetnek majd bérleti díjat. Hogy a vendéglátóipari egységek milyen formában működhetnek majd, arról még nincs konkrét döntés, ahogy egyelőre a program is szervezés alatt.

A Tűzraktár kollektívájában számos művészeti ág és kreatív iparág képviselteti magát, ezek együttműködése során sajátosan új, intermediális művészeti formák jönnek létre. A project kutató részlege a kortárs városi kultúrák kutatásával foglalkozik. Ezek mindegyike egyúttal oktatási funkciót is ellát. S ha már oktatás, egy youth hostel üzemeltetése is a tervek között szerepel. A Tűzraktár művészeti ágának résztvevői táncművészek, színházi csoportok, zenészek, képzőművészek, építészek, designerek. Több műterem, sőt maga a kert is a képzőművészek rendelkezésére áll majd, míg az építészeket konferenciák és kiállítások várják. A média-ágat egy rádió, egy folyóirat, zenei stúdió, mozi és médialabor képviselik. Külön animációs csapat is épülőben van, amely a berlini Moviemento mozilánccal karöltve egy animációs fesztivál szervezését is a fejébe vette.  Ezek egyelőre tervek, de hogy lesz vászon, s lesz mit vetíteni, azt már szinte biztosra ígérik a szervezők.