Csendes éj felvételei egy tíznapos, rendkívül intenzív forgatáson készültek. Főszereplői Molnár Piroska és Vilmányi Benett, rendezője és megálmodója Dettre Gábor (Felhő a Gangesz felett). A stáb eddig nagyjátékfilmben még nem dolgozó új tehetségekből állt össze, mint Csúcs Angéla látványtervező, valamint Füzesi Tamás operatőr, aki többszörösen díjazott rövidfilmjeivel keltette fel a filmszakma figyelmét, többek között a Cannes-ban bemutatott Hajszálrepedéssel.

A forgatás során a stáb elképesztő erőt mutatott. Tapasztalt író-rendezőnk, Dettre Gábor és a többségében elsőfilmes kreatív stáb különleges kombinációt alkottak, melyben az extrém körülményekhez és a nem várt eseményekhez való alkalmazkodás legalább akkora szerepet kapott, mint a drámai történet részletes és hiteles ábrázolása. Hatalmas dicséret illeti az alkotókat, akik olyan szakmaiságról és profizmusról tettek tanúbizonyságot, ami igazán ritka” – mesélte a forgatásról a film vezető producere, Topolánszky Tamás Yvan.

Vilmányi Benett (középen) / Fotó: Törő Balázs

A Csendes éj korábban a remélt kétmillió forint helyett 3 740 000 forintot gyűjtött össze a Brancs közösségi kampányán. A támogatók közül többen is kilátogathattak a forgatásra, melyet az is nehezített, hogy a film majdnem végig egyetlen lakásban játszódik: itt kellett elférnie a közel harminc fős stábnak és az éppen érkező vendégeknek is, akik közül többen életükben először jártak forgatáson. A film a felvételek lezárultával az utómunka szakaszába lépett, hogy aztán karácsonyra a nézők elé kerülhessen.

A Csendes éj a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készül, producerei Topolánszky Tamás Yvan és Sümeghy Claudia. A főszerepben Molnár Piroska és Vilmányi Benett látható, rendezője Dettre Gábor, operatőre Füzesi Tamás. A film a JUNO11 Distribution forgalmazásában kerül a hazai mozikban, várhatóan idén karácsonykor.

Forrás: A produkció közleménye