Dettre Gábor, az idén 20. jubileumát ünneplő Felhő a Gangesz felett című magyar film nemzetközileg elismert rendezője, a Csendes éjben egyetlen éjszaka történetét meséli el. Egy fiatal fiú (Vilmányi Benett) és egy idős asszony (Molnár Piroska) véletlenül találkoznak karácsony éjjel. Titkokkal teli életük sötét felhői mögül, számukra is váratlanul előtör a Nap: a fiúnak anyát, az asszonynak gyermeket hoz a kilátástalannak induló szenteste.

Történetünk az emberről szól, akinek – ha túl akarja élni a feje felett lebegő katasztrófákat – már nem maradt sok ideje a felismerésre, hogy csak másokkal összekapaszkodva, közös erővel lehet képes a kíméletlen események átvészelésére. Ehhez azonban az is kell, hogy egész életét, mentalitását megváltoztatva empátiával és szeretettel forduljon embertársai felé” – mondja Dettre Gábor a filmjéről.

 

A karácsony mélyebb, elemi lényegét megragadó Csendes éj főszerepében két fantasztikus színész látható: Molnár Piroskát többek között az Indul a bakterház, a Csinibaba, a Munkaügyek vagy a Keresztanyu révén szerette meg egy egész ország, míg Vilmányi Benett nevét az Egynyári kalandban, a Terápiában vagy a jelenleg is a mozikban futó Larryben nyújtott alakítása kapcsán jegyezték meg a filmbarátok.

A jövő karácsonyra várható, közösségi finanszírozásra épülő film a Curtiz és a Magasságok és mélységek mögött is álló JUNO11 Pictures gyártásában készül, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. A JUNO11 Pictures elkötelezett az utánpótlás-mentorálás mellett, így kap a film révén első nagyjátékfilmes bemutatkozásra lehetőséget Csúcs Angéla látványtervező, valamint Füzesi Tamás operatőr, aki többszörösen díjazott kisfilmjeivel vívta ki a szakmabeliek figyelmét, többek között a Cannes-ban bemutatott Hajszálrepedéssel.

A mecénások 5 és 750 ezer forint között mozgó támogatásokat adhatnak az alkotóknak, akik ezért cserébe – a csomag nagyságától függően – izgalmas, exkluzív filmes ajándékokkal, díszbemutató jegyekkel, kulisszák mögötti látogatással és akár executive produceri kredittel díjazzák az új stábtagokat.

A film készítését itt lehet támogatni.

Forrás: JUNO11 Pictures