A 19 órától látható, Oscar-díjas filmünket a hazai közönség és a Magyar Filmhét zsűrijének egyik nagy kedvence, a Liza a rókatündér követi negyed tíztől. A Kino műsorára kerül még az Anyám és más futóbolondok (23:15), az eredetileg tévéképernyőre készült, majd mozifilmmé avanzsált Félvilág (01:30), a sort pedig a Buharov-testérek legfrissebb abszurdja, Az itt élő lelkek nagy része zárja hajnali 3 órás kezdéssel.

 

A Kinoból kb. tíz perc sétával a Művészbe érhetünk, ahol teljes gőzerővel, egyszerre öt teremben pörög a buli. Túlsúlyban vannak a februári Oscar nevezettjei, DiCaprio és a medve birkózása (A visszatérő) mellett a tényfeltáró újságírásról szóló Spotlightra vagy a Mad Max két és fél órányi sivatagi száguldására is beülhetünk, nem beszélve 2015 talán legerősebb filmjéről, a Sicarioról, vagy a dán Anders Thomas Jensen Férfiak és csirkék címen futó groteszk fekete komédiájáról. Számunkra a legkellemesebb meglepetést mégis a VAN éjfél és fél kettő közötti vetítése jelenti, melyre az angol feliratnak köszönhetően külföldi vendégeinket is nyugodtan elvihetjük.

A Művésztől a Bajcsy felé átvágva szinte máris ott vagyunk a Toldiban, ahol a legnagyobb dobást kétségkívül George A. Romero közel ötvenéves horrorklasszikusa, a Pannonia Entertainment jóvoltából szerte az országban vászonra kerülő, fekete-fehér zombitörténet, a 22:30-kor kezdődő Az élőhalottak éjszakája jelenti. Ez előtt közvetlenül az elmúlt év egyik legszebb animációját, az Oscarról csak az Agymanók bombasikerének köszönhetően lecsúszó Anomalisa eredeti nyelvű, felirat nélküli verziójában gyönyörködhetünk. Jó hír, hogy a Toldiban sem maradunk magyar filmek nélkül: hat órától Till Attila még ropogós moziját, a Tiszta Szívvelt izgulhatjuk végig, 22:15-től pedig az első, crowfundingból készült magyar zenés filmet, a Balathon Methodot láthatjuk.

 

A Puskin Metropolis terme valóságos időutazást nyújt: 6 órától Makk Károly Örkényt feldolgozó klasszikusa, a Macskajáték pereg, a film előtt pedig beszélgetést hallhatunk az idén 91 éves rendezővel. Ezt követi 20:30-tól Szabó István Mephistója, melyet a világhírű operatőr, Koltai Lajos vezet fel a nézőknek. Folytatva a sort, éjjel fél 1-től egyes vélemények szerint a világ legszebb filmje, a szintén a Szabó-Koltai pároshoz köthető Bizalom kerül műsorra – mind celluloidról. A kisebb termek kínálatából érdemes megemlíteni Paolo Sorrentino Ifjúságát, Ferrara Pasolini biográfiáját, illetve a Saullal az Oscaron egy kategóriában versenyző dél-amerikai koprodukciót, A kígyó ölelését. A belpesti négyszögből kieső Tabánt vagy kocsival érdemes megközelíteni, vagy eleve oda rendezkedni be egész éjszakára, ahol 20:45-től ugyancsak megörvendeztetnek a szervezők egy lassacskán retrospektívvé váló VAN vetítéssel. A menetrend szerint a péntek délután hat órától szombat reggel 6:20-ig tartó moziünnepen való részvétel az érintett filmszínházak pénztáraiban 3500 forintért kapható karszalaggal lehetséges, amellyel teljesen kötetlenül mozoghatunk filmek és helyszínek között.