Az első közép-európai forgatókönyv-börze 12 kiválasztott írónak nyújt lehetőséget arra, hogy a 2007-es Pécsi Nemzetközi Filmünnep keretében, szeptember 30. és október 3. között filmtervét bemutathassa egy nemzetközileg elismert, 15 tagú európai produceri testület előtt a sztori eladásának reményében.

A Central European Pitch Forum egyedülállóságát az európai koprodukciós fórumok sokaságában story market jellege adja, azaz kifejezetten olyan nagyjátékfilmes forgatókönyvek méretik meg itt magukat, melyek még nincsenek producerhez kötve.

A beküldött forgatókönyvek alapján az előzsűri június közepéig választja ki a 12 résztvevő írót. A CEPF zsűrije 2007. július közepéig írja meg részletes szakmai véleményét a 12 író számára. Ezt követően indul az online konzultációs folyamat, melynek során a résztvevők feltehetik kérdéseiket a zsűri tagjai közül kijelölt konzultánsuknak, és útmutatásuk alapján fejleszthetik tovább a történeteiket. A résztvevők a vélemények alapján 2007. augusztus 31-ig írják át forgatókönyveiket.

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a zsűri tagjai a szakma legkiválóbbjai közül kerültek ki: a zsűri elnöke Christina Kallas (D-GR, az Európai Forgatókönyvírók Szövetségének elnöke), tagjai pedig Maciej Karpinski (PL, forgatókönyvíró, a Lengyel Filmintézet alelnöke), Richard Kwietniowski (UK, BAFTA-díjas rendező-forgatókönyvíró) és Giovanni Robbiano (I, rendező-forgatókönyvíró, a Genovai Egyetem professzora).

A 12 író október első napjaiban, Pécsett helyszíni műhelymunka keretében tökéletesíti képességeit a pitch terén két kiváló angol pitch tréner, Jürgen Wolff és Rupert Widdicombe vezetése alatt, hogy utána megmérettesse magát a produceri testület előtt, s induljon a CEPF 10 ezer eurós összdíjáért.

A CEPF 15 fős produceri paneljének szervezése még folyamatban van, de már megerősítette részvételét Cyriac Auriol (Les films du requin, Franciaország - Bab Aziz, Heros), Borisz Csucskov (Chouchkov Brothers, Bulgária - Tilt), Andrej Derjabin (Hermitage Bridge Studio, Oroszország - Orosz bárka), Anna Gudkova (Profit, Oroszország - Vorosilov mesterlövésze, Luna Papa), Kántor László (Új Budapest Filmstúdió, Magyarország - Csapda, Dallas), Alexander Ris (Mediopolis, Németország - Csapda, Földrengések zongorahangolója) és Karla Stojakova (Axman Production, Csehország - Restart). A teljes produceri névsor remélhetőleg július végére áll össze.

Az 59 nevezés a következő 19 országból érkezett: Anglia, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.