A Nemzetközi Ikon Díj „egy olyan nemzetközi szerzőt ismer el, aki jellegzetes filmes univerzumokat hoz létre, és maradandó hatást gyakorolt a filmművészetre, leginkább a történetmesélés iránti elkötelezettségével és rendíthetetlen kreatív víziójával” - számol be a Variety.

Luca Guadagnino a filmművészet igazi látnoka, és örömmel ítéljük neki ezt a különleges díjat” - mondta Joana Vicente, a Sundance Intézet vezérigazgatója. „Legyen szó írói, rendezői vagy produceri munkájáról, tagadhatatlanul nagy hatást gyakorolt nemcsak a Sundance Filmfesztivál közösségére, hanem a filmipar egészére is.

Guadagnino 2010 óta jelen van a Sundanc Filmfesztiválon, ekkor debütált a Szerelmes lettem című filmmel, amelyet ő írt, rendezett és amelyben producerként is közreműködött. 2017-ben visszatért Park Citybe a Szólíts a neveden című filmmel, amely végül Oscar-díjas lett. Emellett ő volt az kreatív producre a Szarvasgomba-vadászok című dokumentumfilmnek is, amelyet 2020-ban játszottak a fesztiválon.

Szólíts a neveden

Guadagnino azt nyilatkozta, mindig is otthon érezte magát a Sundance Filmfesztiválon: „Négyszer voltam a fesztiválon. Különösen emlékszem arra, hogy a fesztivál milyen szívélyesen fogadta a Szólíts a nevedent, ez teljesen megváltoztatta az életemet. Nem is lehetnék izgatottabb, nagy megtiszteltetés számomra, hogy átvehetem ezt a díjat.”

Az életműdíjat Luca Guadagnino januárban személyesen veheti át Park Cityben, a Sundance nyitóestjén, ezzel pedig csatlakozik az est korábban bejelentett díjazottjaihoz, Ryan Cooglerhez, W. Kamau Bellhez és Nikyatu Jusuhoz.

Az idei Sundance Filmfesztivált január 19. és 29. között rendezik meg Utah államban, a világjárvány óta először.

Forrás: Variety
Címlapkép forrása: Sundance Institute