Észak-Olaszországban különös közösség él, olyan férfiak, akik a szarvasgombának szentelték az életüket. Legközelebbi barátaikkal, kutyáikkal indulnak neki a piedmonti erdőknek, hogy bejáratott helyeiken az évek alatt tökéletesített módszereikkel keressék a megélhetésüket jelentő szarvasgombát. A Szarvasgomba-vadászok című film a közösség tagjainak életébe enged betekintést, az egyedüllét, vagy éppen a magány különböző fajtáinak gazdagságát mutatja meg. Legyen szó a hegyeknek adott koncertről vagy a dolgozószoba csendjében írással töltött órákról, ezek a férfiak még a komoly fizikai munka mellett is sokféleképpen töltik ki mindennapjaikat.

Olaszország vidékét szinte teljesen ellepték már a turistaparadicsomok, látványossággá lettek a tésztát gyúró asszonyok, előregyártott dizájnüvegekbe készül a házi olívaolaj. Ez a folyamat persze a szarvasgomba piacot sem hagyta érintetlenül, ott lebeg a levegőben annak a veszélye, hogy ez az utolsó generáció, amely a kiskereskedelmi gombász-életet fenn tudja tartani.

Szarvasgomba-vadászok

Michael Dweck és Gregory Kershaw nem ásnak túl mélyre a gazdasági folyamatok elemzésében, sőt, megengedő humorral mutatják meg a kiglancolt éttermekben szakszerű mozdulatokkal szarvasgombát reszelő vagy éppen szarvasgomba aukciókon tobzódó öltönyös urakat is. A ritka gombafajta egyszerű és közvetlen szimbólumává válik a hétköznapos kizsákmányolásnak, ám ez a kérdés mégis mellékszál marad: a meleg arcközelik, színes lakásbelsők, a ragaszkodó kutyák és a piedmonti erdők szépsége elhomályosítják a társadalomkritikát.

Luca Guadagnino producerként így nyilatkozott a filmről: „Ez egy tanulmány emberekről, akik az életük végén járnak, olyan emberekről, akik korábban valaminek a középpontjában voltak. Törékenységük, az öregkor törékenysége megható a filmben.” A Szarvasgomba-vadászok megőriz valamit egy letűnt korból, melyre egyszerre tekint vissza derűvel és melankóliával, felszínre hozva valami esszenciálisat az emberi élet egyszerű szépségéből.

A Szarvasgomba-vadászok a Pont Csopak nyitóhétvégéjén, május 28-án, szombaton lesz látható, a vetítés után pedig Can Togay művészeti és kreatív főtanácsadó, rendező, forgatókönyvíró, színész, költő, Jásdi István és Jásdi Attila, a csopaki borász dinansztia tagjai és Gréczi Vivien szarvasgombász beszélgetnek majd, illetve a vízimalom kertjében, a kertmozi mellett szarvasgomba-kóstolóval, parázson sült burgonyával és jéghideg fröccsökkel készülnek a szervezők.

A részletekért lásd a Facebook-eseményt.