Miket láttál egyedül a moziban az elmúlt időszakban? 

Július 2-án mentem először moziba az újranyitáskor, nekem így több, mint 3,5 hónap maradt ki – és nem is viseltem jól. Azóta 28-szor voltam moziban, ami mai viszonylatban soknak számít, de nekem még mindig kevés. Nem jeleskednek sajnos a mozik sem az új bemutatókkal, de nem panaszkodom, mert legalább van. Nagyon örülök, hogy a Corvinban elindult a Best of és a Corvin Art sorozat, ez üde színfolt a sokszor nem túl erős mostani felhozatalban. Szuper filmeket tűznek (újra) műsorra, amikre lehet, hogy el is megyek. A legnagyobb kedvencem azonban mostanában a Bem mozi, elképesztő műsort állítanak össze napról-napra, ha tehetném, minden este ott ülnék. Ott láttam az elmúlt pár hétben a Aliens-t, de tartok "double feature" esteket is, így néztem meg a Meteo / Stalker párost, és pár napja a Monos / Arrival-t is. Az utóbbi időszak legkellemesebb meglepetése Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre volt. Teljesen odavoltam érte, meg is fogom újra nézni.

Én régen kifejezetten szerettem, ha kevesen ültünk a moziban, annál kisebb volt az esély, hogy valaki dumáljon vagy rugdossa a székemet, de persze most nincs sok ok az örömre. Neked milyen érzés, amikor ott ülsz a teremben és teljesen egyedül vagy? 

Én korábban is leginkább délelőtt jártam moziba, amikor egyébként is kevesen vannak, szóval megszoktam a hézagos termeket, de most azért rosszabb érzés. Vicces tök egyedül ülni, ilyenkor mindig azt játszom, hogy a privát vetítőmben ülök és otthon nézem a filmet – nagy álmom ugyanis, hogy egyszer lesz majd egy saját mozitermem. De nem azért, hogy egyedül legyek, igazából imádom, ha közönséggel nézem a filmet, annak van egy semmihez sem hasonlítható húzása, szóval ha meglesz a mozim, akkor állandóan vendégeket fogok hívni, megírom előre a programot majd minden hónapra és ha senki nem jön, az utcáról fogok berángatni idegeneket.

A Twitteren magányos gerillaharcoshoz hasonlítottad magad, milyen magányos hősök ugrottak még be mozizás közben? 

Ha rossz kedvem van, akkor a Quiet Place magányos családját látom magam előtt, ahogy a kiürült élelmiszer áruház után betévednek egy moziba, ahol némában játszanak valami filmet... de jobb szeretem inkább valami Howard Hughes-szerű unatkozó milliomos privát vetítőjébe képzelni magam ilyenkor. 

Akkor is viselsz maszkot, ha nincs ott rajtad kívül senki más?

Igen, ezt eléggé komolyan veszem. A feleségem frászt kap, hogy még mindig járok moziba meg színházba, úgyhogy megígértem neki, hogy vigyázok magamra, amennyire rajtam múlik.

Egyedül nézted végig a Fehér éjszakák 3 órás rendezői változatát is. Mit mondanál annak, aki most kétszer is meggondolja, hogy beüljön-e egy ilyen hosszú filmre? Mivel buzdítanád a visszatérésre? 

Az a baj, hogy ha valaki fél a fertőzéstől, azt én nem szeretném győzködni. Valószínűleg nem is tudná élvezni a filmet rendesen, szóval nem hiszem, hogy bárkire is rá kellene erőszakolni a mozizást. Mindemellett annyira kevesen ülnek a teremben, olyan nagy a "social distance", hogy komolyan azt gondolom, hogy tömegközlekedni vagy vonatozni sokkal nagyobb kockázat. Vagy akár beülni egy étterembe. 

Mire tervezel még beülni? 

Mindenre, amit csak adnak! A Corvinban most újra megy a Fantomszál, ami az egyik kedvenc filmem, úgyhogy arra biztosan megyek. Elvből megnézek minden magyar filmet, de most kifejezetten érdekesek jönnek, Nagy Viktor Oszkár focis filmjét, a Becsúszó szerelmet és Varsics Peti Így vagy tökéletesét is nagyon várom, meg januárban jön Bergendy Péter Post Mortemje is, sőt talán Herendi Toxikomája is. Ezekre nagyon kíváncsi vagyok, őszintén drukkolok nekik és nagyon-nagyon remélem, hogy nyitva maradnak a mozik, hogy megnézhessem őket.

A kormány november 3-ei döntése alapján a színházakban és mozikban továbbra is maszkban lehet csak lenni, és minden harmadik széken ülhet csak néző.