Filmjeink Huescában

A spanyolországi Katalóniában június 4-én megkezdődött a mozgókép ünnepe. 37. alkalommal látható a nemzetközi filmtermés, főként a latin-amerikai film java a huescai filmfesztiválon. A rangos katalán filmfórumon 42 ország vesz részt – tudatta a Magyar Filmunió. Az európai dokumentumfilmek versenyében két magyar alkotás kapott meghívást. Moldoványi Ferenc többszörös fesztiváldíjas Another Planet/Másik bolygó című rendezése, valamint Somogyvári Gergő és Feszt Judit Csempelevél című közös munkája. A huescai filmfesztivál versenyen kívül mutatja be Nemes Gyula Karlovy Vary fődíjas Letűnt világ című húszperces dokumentumfilmjét a Kopaszi gát viszontagságos sorsáról.




Megjelent a Filmkultúra - Muszter júniusi száma

Úgy tűnik, a média hatalma átlagon felüli jellemet, erős tartást, hiteles egyéniséget kíván a sikeres, jó politikustól.  De a politikus is csupán ember, esendő ember, aki hibázhat. És egy újabb de, hiszen, ha a hibázó politikus egyébként jó szakember, akkor a média sem tud ártani neki. A Filmkultúra – Muszter legfrissebb számában többek között A szó elszáll – a sírás megmarad, Halállisták közlése azért bűnesetnek számít, és Kinek a szívét szúrták meg? című írásokat is elolvashatják.




Magyar rajzfilmsorozatok az Annecy fesztiválon

Európa legnagyobb animációs fesztiválja, a franciaországi Annecy idén a Studio Baestarts két sorozatát is érdemesnek találta arra, hogy versenyprogramjába válogassa. Az Alexei Alexeev rendezésében készült Log Jam című nagysikerű sorozat első része tavaly ugyanitt elnyerte a SACEM díjat, most a további négy epizód van versenyben TV-sorozat kategóriában. A másik alkotás, a Gyerekdalok szintén TV-sorozat kategóriában indul a versenyen, az epizódok ismert magyar gyermekdalokat dolgoznak fel, alkotója pedig a fiatal rendező, Hegyi Magdolna.