Magyar filmek Londonban

Szeptember 30-án kezdődik a Raindance filmfesztivál Londonban – adta hírül a Magyar Filmunió. Az Apollo moziban megrendezendő kéthétig tartó seregszemle három magyar alkotó játékfilmjét tűzi műsorra. Gigor Attila A nyomozó, Goda Kriszitna Kaméleon és Sas Tamás SOS Szerelem! című alkotásai kaptak meghívást Londonba. Mindhárom magyar film a Raindance filmfesztiválon lesz látható először Angliában. Az 1992-ben alapított Raindance a szigetország közkedvelt független film fesztiválja, évente közel száz játékfilmet tűz műsorra.
 Metropolis lapbemutató az Örökmozgóban

Megjelent a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat legújabb, Robert Altman életművével foglalkozó száma, amelynek lapbemutatóját október 3-án, 18.30-tól tartják az Örökmozgó Filmmúzeumban. A vendégek Pápai Zsolt, Réz András és Soós Tamás filmesztéták lesznek. A beszélgetés után, 19.30-tól a Nashville című filmet nézhetik meg az Örökmozgó műsorán.
Kiadatási őrizetbe helyezték Roman Polanski filmrendezőt Svájcban

Az MTI értesülései szerint kiadatási őrizetbe helyezték Svájcban Roman Polanski filmrendezőt - közölte vasárnap az alpesi ország igazságügy-minisztériuma az. A zürichi filmfesztiválra utazó Polanskit előző este vették őrizetbe a svájci város repülőterén egy 1978-as amerikai elfogatóparancs alapján, azzal a váddal, hogy egy tizenhárom éves lánnyal egy alkalommal nemi viszonyt létesített. A berni igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, a svájci hatóságok ellenőrzik, hogy Polanski valóban kiadható-e az Egyesült Államoknak, ami néhány napba telhet. A filmrendező fellebbezést nyújthat be az őrizetbe vétel és az esetleges kiadatási határozat ellen is. A szóvivő nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, így azt sem tudni, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt.
Itt vannak Eurimages döntések

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 2009. szeptember 22-25. között tartotta 116. ülését Strasbourgban – tudatta a Magyar Filmunió. A harmincnégy tagország képviselőiből álló Igazgató Tanács tizenhárom filmtervet támogatott, összesen 5.140.000 € összeggel. Szabó István Az ajtó című filmterve kapott 500.000 € gyártási támogatást az Európa Tanács filmalapjától. Továbbá két magyar részvételű alkotás kapott még forgalmazási támogatást, Othmar Schmiderer Back to Africa című dokumentumfilmje, illetve Semih Kplanoglu Milk című játékfilmje. Mindkét alkotás Magyarországi forgalmazója a Mozinet Kft.