A Retrospective – Visions of Hungarian Cinema című válogatásban a hazai mozikban rekordnézettséggel szereplő Semmelweis és a Mesterjátszma is látható lesz a legújabb filmek közül, továbbá a korábbi évek terméséből a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém című filmek.

Az 1981 óta minden évben a festői szépségű Portóban megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, horror és sci-fi műfajokban. A fesztivál szakmai zsűrijei számos magyar filmet díjaztak a korábbi években, köztük a retrospektívben szereplő Post Mortem és a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásokat, a Liza, a rókatündér pedig a fesztivál nagydíját is elhozta 2015-ben.

Mellékszereplők

Látványos fantasyba oltott romantikus vígjáték Madarász Isti Átjáróház című alkotása, amelynek főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A Fantasporto versenyprogramjában szereplő Átjáróház főszerepeit Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán Sopsits Árpád Mellékszereplők című alkotása, mely a Rendezők Hete elnevezésű versenyprogramban indul Portóban. A személyes hangvételű film főbb szerepeit Farkas Franciska és Jászberényi Gábor alakítják. Madarász Isti személyesen mutatja be az Átjáróházat, Vajda Gergely Balázs operatőr pedig a Mellékszereplők című filmet a portói fesztiválon.

A Fantasporto fesztivál válogatásában szereplő magyar filmek többsége elérhető a Filmio kínálatában.

címlapkép: Átjáróház
forrás: NFI