A fejlesztésre bekerült filmterv alapjául a többszörösen díjnyertes, tíz országban megjelentetett "Hogyan írtam véletlenül egy könyvet" című holland kisregény szolgál. A készülő családi film arról szól, hogy az írás hogyan tud átlendíteni a legnehezebb időkben is. A főszereplő, Katinka még csak 12 éves, de már tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Ebben a szomszédjában élő, épp alkotói válságban szenvedő írónő segít neki, némi kertészkedésért cserébe. Miközben Katinka írni tanul, felfedezi családjának történetét, megismeri önmagát és feldolgozza anyukája elvesztésének traumáját, míg azon veszi észre magát, hogy az életéből egy kalandokkal teli, izgalmas könyv lett.

Lakos Nóra a HAB forgatásán / Fotó: Pozsonyi Janka

A világ egyik legrangosabb gyermek-és ifjúságifilm fesztiváljaként számontartott amszterdami Cinekid Festival számos oktatási és fejlesztési programot indított gyermekfilmes kategóriában az elmúlt években. Ezek közül a legismertebb a Cinekid Script LAB, melynek idei programjába 14 országból 19 írót választottak ki, hogy részt vegyenek a hat hónapos, projekt alapú kezdeményezésben, amely a gyermekfilmes forgatókönyvek fejlesztésére összpontosít. A kiválasztott projektek a legfiatalabb generáció szemszögéből fakadó tényezők sokféleségét tükrözik. A script-műhely célja, hogy az egyes projekteket a következő fejlesztési szakaszba emelje.

Filmesek karanténban: Lakos Nóra

Az általa alapított nemzetközi gyerekfilm fesztivál idei kiadását el kellett halasztani, és első nagyjátékfilmje, a HAB című romantikus komédia bemutatását is befolyásolhatja még a vírushelyzet. Lakos Nóra filmrendező ennek ellenére megőrizte optimizmusát, idejét aktívan tölti, online tanít gyerekeket filmezni, forgatókönyveket fejleszt és ő maga is új dolgokat tanul otthon. Sorozatunkban a mozgóképes szakma különböző szereplői mesélik el, mihez kezdenek magukkal a járvány idején.

Lakos Nóra évek óta foglalkozik a fiatal generációnak szóló filmekkel. 2018-ban létrehozta a Cinemira - Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, ahol a világ legkiemelkedőbb, gyerekeknek szóló filmjeit mutatják be. 2014-ben megalapította a Gyerekfilm Akadémiát, amelynek keretein belül a legfiatalabb generációnak (8-18 évesek) tart filmes workshopokat, gyárt rövid- és animációs filmeket, online sorozatokat. A Színház -és Filmművészeti Egyetemen végzett televíziós és- filmrendező szakon, majd a londoni és brüsszeli filmegyetemen tanult filmrendezést. Rövidfilmjei (Edina, Egy napra visszamennék, Otthon) és dokumentumfilmje (Magyar bajusz) számos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, nyertek díjat. Első HAB című nagyjátékfilmjét idén mutatják be a mozik. 

A filmterv megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócégük, a JUNO11 Pictures égisze alatt segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A JUNO11 Pictures volt a tavaly bemutatott, többszörösen díjnyertes CURTIZ gyártója is, amely azóta a Netflixen is látható.

Forrás: JUNO11 / Borítófotó: Lakos Nóra a HAB forgatásán / Fotó: Pozsonyi Janka