2011 tavaszán indult útjára a Magyar Nemzeti Filmalap és a filmhu szervezésében a Filmíró Napok: előbb a magyar sorozatírást, majd a játékfilmes forgatókönyvírást vesézte ki a magyar filmszakma a Millenárison. Az idén ősszel folytatódó Filmíró Mesterkurzusok hétvégéi egy-egy világszerte elismert filmíró köré szerveződnek, akik inspiratív jelenlétükkel új impulzusokat adhatnak a magyar forgatókönyvíróknak. A neves meghívott vendégek a két nap folyamán bemutatják sajátos munkamódszerüket és megosztják a közönséggel szakmai tapasztalataikat. A további tervezett vendégek: Joe Eszterhas, Alan Parker, Luc Besson.

A szeptember 21-22-én, péntek-szombaton megrendezendő első kurzuson betekintést kapunk A szakasz, A született gyilkosok és a Tőzsdecápák című filmek rendező-forgatókönyvírója, Oliver Stone alkotói munkamódszerébe. Az eseményen a neves rendező-forgatókönyvíró bemutatja alkotói munkamódszerét: a filmötlet születésétől, a cselekmény és karakterek felépítésén át az elfogadott forgatókönyv létrehozásáig terjedő beszélgetés moderátora Gyárfás Dorka lesz. A program angol nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

“Nem vagyok politikai újságíró, mindig ugyanazt teszem: keresem az emberi drámákat. Vegyük azokat a személyeket, akikkel eddig foglalkoztam: Nixon, Jim Morrison és a többiek esetében a korról, a társadalomról, az akkor aktuális közéleti kérdésekről - beleértve a politikusokat is - akartam a lehető legtöbbet megmutatni. Értem, hogy az amerikaiak ma kissé paranoiásak, de nem állt szándékomban politikai nyilatkozatot tenni.” - nyilatkozta egy interjúban a rendező-forgatókönyvíró.

Legújabb filmjét, a Vadállatokat a 9. Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja először a magyar közönség - és budapesti Filmíró Mesterkurzuson is levetítjük a filmet premier előtt.

Az első Filmíró Mesterkurzuson a részvétel ingyenes, de a belépést regisztrációhoz kötjük. A kurzus elsősorban szakmai továbbképzés, ezért a filmszakmában dolgozók ill. a filmszakos hallgatók előnyt élveznek a bejutásnál. A rendezvényre regisztrálni itt lehet. A két napos mesterkurzus tematikája egymásra épül, a regisztrációnál előnyben részesülnek azok, akik mindkét napra jelentkeznek. 

Az eseményről videófelvétel készül, amelyet a jövőben oktatási segédanyagként lehet majd használni, illetve a további Filmíró Mesterkurzusok anyagával együtt egy komplex képet kaphatunk a forgatókönyv-írás módszeréről.

Jelentkezz már most!