Két magyar film nyert meghívást az 53. Sitges-i Nemzetközi Fantasztikusfilm Fesztivál hivatalos versenyprogramjába. Az október 8-18. között zajló spanyolországi seregszemle a fantasztikus és horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválja. A fesztivál Sitges-i rangos díjairól a közönség és tekintélyes szakemberekből álló zsűri dönt, idén többek között Mary Jo Marky, a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő és a Lost – Eltűntek sorozat vágója.

Bergendy Péter új filmje, a Post Mortem közvetlenül az első világháború után, a spanyolnáthajárvány idején játszódik, és főszereplője egy halottakat fényképező fotós, aki egy kísértetjárta faluba vetődik. Sajátos aspektust ad a filmnek, hogy egy évszázad múltán, most megint mindenkinek személyes élménye lett egy világjárvány.


A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült horrorfilmben, mely a hazai mozikban jövő év elején lesz látható, többek között Schell Judit, Anger Zsolt, Ladányi Andrea, Reviczky Gábor, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna is szerepel. A filmet meghívták az A-kategóriás varsói filmfesztivál versenyprogramjába is, ahol október 9-én lesz a világpremierje.

A Post Mortem ötletét Bergendy Péter és állandó alkotótársa, Hellebrandt Gábor jegyzi, a forgatókönyvet Zánkay Piros írta. Bergendy Péter a Post Mortemben több olyan alkotóval dolgozott együtt, akikkel korábbi filmjeit (Állítsátok meg Terézanyut!, A vizsga, Trezor) is együtt készítette. A film operatőre Nagy András, díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Breckl János, vágója Király István. A Post Mortem a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.


Bodzsár Márk Drakulics elvtárs címmel Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Walters Lili főszereplésével készült, nagy sikerű vámpír-retró-kém-vígjátékát már számos fesztivál tűzte műsorra világszerte. A 70-es évekbeli Magyarországra látogató vámpír és a nyomába eredő titkosszolgálati ügynökök vérbő története a hazai mozikban a legnézettebb magyar filmek egyike volt 2019-ben.

A Drakulics elvtárs forgatókönyvét Bodzsár Márk írta Jakab Juli és Tasnádi István közreműködésével. Az operatőr Reich Dániel volt, a látványtervező Ágh Márton, a jelmeztervező Füzes Eszter, a vágó Kovács Zoltán, a zeneszerző Keresztes Gábor, a producerek Pék Csaba és Tőzsér Attila.