Bucsi Réka: LOVE

Bucsi Réka LOVE című kisfilmje, a Berlinalén tartott premierje óta folyamatosan járja a világot: az elmúlt fél évben több mint 50 filmfesztiválra beválogatták, az Encounters mellett pedig néhány napja jött a hír, hogy a Melbourne Nemzetközi Filmfesztivál programjába is bekerült. Dell'Edera Dávid Balkon című kisfilmje nemrégiben óriási elismeréssel tért haza: az egyik legnagyobb animációs filmfesztiválon, Annecyben elnyerte a zsűri nagydíját.

Tóth Luca: Superbia

Tóth Luca Superbiá-ja a cannes-i filmfesztivál Kritikusok hete programjában tartotta a nemzetközi premierjét, azóta járt Palm Springsben, legközelebb pedig a Szarajevó Filmfesztiválon lesz látható, amely most pénteken indul. A több mint 150 filmfesztiválra beválogatott Nyuszi és Őz rendezője, Vácz Péter a James zenekar számára készítette el a Dear John című dal videoklipjét, amelyet múlt héten mi is bemutattunk.

Szederkényi Bella Vaddisznó című kisfilmjét már több külföldi filmfesztiválra is beválogatták – köztük a Hiroshima Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra – de az angol premier csak most fog következni. A filmet a CUB Animation stúdióban készítették, amelyet 2015-ben alapítottak meg. A film leírását a CUB Animation hivatalos oldalán találtuk: "egy magányos, elvadult utcagyerek elmenekül a nagyvárosból az erdő áthatolhatatlan sötétségébe. A rengetegben találkozik egy teremtménnyel, ami hatalmasabb annál, amit ez a gyermek ép ésszel fel tud fogni."

Áprily Zoltán: Ungvár / Forrás: Facebook

Egy negyedik kisfilmet is beválogattak idén az angol fesztiválra, amelynek ráadásul itt tartják a nemzetközi premierjét is. Aprily Zoltán Ungvár című kisfilmje, a Macskássy Gyula animációs pályázat segítségével készült el, amelyben saját nagyapjának történetét dolgozza fel a rendező, a vele készített 2004-es interjú alapján. A kisfilm az emlékezés története, személyes emlékek és valódi dokumentumok alapján: az Ungvár nevű tengerjáró-hajó 1941 novemberében aknára futott, ahol hat fő kivételével (köztük a rendező nagyapja is), a teljes személyzet odalett.