17 órakor Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjével, a szomáliai menekült Kafya történetével kezdődik a program a nagyteremben. Az érzékeny és költői hangvételű film világpremierjét a locarnói filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották. A Könnyű leckék-et beválasztottuk a tavalyi év legjobb magyar filmjei közé, és a kritikánkban is sokat dicsértük.

Ezt követi 18:30-tól Révész Bálint Nagyi projekt-je, mely három nagymama és unokáik Európán és a világtörténelmen átívelő múltidézéséről szól. A friss, szellemes hangvételű film a klasszikus értékekkel és tabukkal övezett történelmi témák mellett a filmkészítés folyamatának részleteibe invitálja a nézőt, és betekintést ad az Y generáció korszellemébe. A Nagyi projekt is bekerült 2018 legjobbjai közé.

Nagyi projekt (fotó: ELF Pictures)

20:30-kor Csuja László Kilenc hónap háború című dokujára lehet beülni, amely bemutatja a háborúval járó összes félelmet és frusztrációt, illetve egy izgalmas tanumány is a "selfie-kultúráról". A film a szarajevói filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjában elnyerte a zsűri különdíját. A Kilenc hónap háború-t premier előtt megnézni, akit érdekel, ne szalassza el a ritka lehetőséget. Lelkes kritikánkat itt tudod elolvasni.

A budapesti videotékázás aranykoráról és elmúlásáról készített dokumentumfilmet Csizmazia ‘Cheese’ Gábor, aki maga is tagja volt a kultikus Corvin téka egykori csapatának. A személyes kötődés áthatja az egész, másfél órás nosztalgiahullámot. A Volt egyszer egy téká-t 20:15-től vetítik a kisteremben, természetesen erről a filmről is írtunk kritikát. A négy, már említett doku m ellett a Napszálltá-t és az Egy nap-ot adják még a Kinóban a magyar kultúra napján, január 22-én.

Borítókép: Kilenc hónap háború