Zurbó – nagyon helyesen – nem rántotta le a hétköznapjainkat behálózó politika mocsarába a tizenhét éves Kafiát. Szerencsére a másik irányba sem ment el, nem emelte ki a valóságból, nem tette meg a befogadó társadalom idealizált plakátarcának. A klasszikus dokumentarista hagyományokat követve empátiával, kíváncsisággal és tapintattal fordul választott főhőséhez. Próbálja Kafiát megérteni, megmutatni, azt a hihetetlenül nagy erőt, ami munkál benne. Végső soron a néző elé tárni egy lebilincselő és intim történetet küzdésről, asszimilációról, változó identitásról.

Forrás: Elf Pictures

Kafia tizenöt éves korában érkezett Magyarországra. Nem ez volt álmai földje, elmondása szerint egy éve volt már úton, elfáradt, ezért hát itt maradt. Ha viszont már itt ragadt, akkor hatalmas elszántsággal vetette bele magát a magyar nyelv elsajátításába, a tanulásba, és csupa olyan dolog megismerésébe, amit mi a mindennapok természetes részének gondolunk, neki viszont ismeretlen volt és sokszor riasztó.

Muszlim országból érkezett, a testét elfedő bő ruhát, kendőt kellett viselnie, ehhez képest az egyik budapesti uszodában már testhez simuló, szinte mindent megmutató fürdőruhában mutatkozik. Látszik rajta, hogy fél a víztől, a számára idegen környezettől. Mégis elmegy az úszásoktatásra, mert be akar illeszkedni, tetszik neki, hogy Európában sokkal nagyobb szabadsága van, mint otthon. Célja van, Iman, a szomáliai szupermodell az egyik példaképe, ő is modellkedni akar.

Forrás: Elf Pictures

Nagyon bátor és elszánt ez a lány – ez szinte minden második jelenetből kiderül. 15 évesen még egyetlen szót sem tudott magyarul, két év múlva már azért magol be hosszú és bonyolult szavakat, hogy sikerrel felelhessen töriórán az Osztrák-Magyar Monarchia asszimilációs politikájából.

„Engem kiskorom óta arra neveltek, hogy sose mutassam ki, ha valami bánt” - mondja magáról Kafia. A szomáliai lány valóban visszafogott, nincsenek nagy érzelmi kitörései, de sohasem üres az arca. Izgalmas jelenség, mindig van egy finom gesztus, egy felcsillanás a szemében, ami jelzi, mekkora vihar tombolhat benne. Két év alatt óriási változások mentek benne végbe, addigi identitásának legalapvetőbb pillérei omlottak le. Öltözködésben, életvitelben, vallásban is váltott, és közben állandó kételyek mardossák. „Mit fog ehhez az anyám szólni?”

A Könnyű leckék nem zúdítja ránk Kafia élettörténetét, hanem mesterien adagolva meséli el azt a lehető legnagyobb hatás elérése érdekében. Ahogy egy jól összerakott, a nézőt a székébe szögező thriller, ez a film is fontos információk visszatartásával növeli a feszültséget.

Forrás: Elf Pictures

Miért és hogyan hagyta el Szomáliát? Ki az, akibe szerelmes lett Magyarországon? Tartja a kapcsolatot az anyjával, akit szeret, de egyúttal fél is tőle? Ezek és sok más kérdés hamar megfogalmazódhatnak a nézőben, de a film nem siet a válasszal. Úgy ismertet meg minket Kafiával, mintha mi is lépésről-lépésre barátkoznánk össze vele: fokozatosan avat be minket a titkaiba, tárja fel előttünk legbensőbb félelmeit. Lesz meglepetés, gyötrő fájdalom és felszabadult öröm, és még nevetni is lehet azon, ahogy az érettségire készülve szegény Kafia birkózik a XX. század történelmével.

A Könnyű leckék koncentráltsága mellett is sokoldalú mű, változatos irányokból lehet megközelíteni: menekültválság, darabjaira hullott és újból felépített identitás vagy éppen a thriller-dramaturgia. A leghangsúlyosabb vonulata azonban egyértelműen a felnövéstörténet. Egy rokonszenves és félénk lányt látunk a felnőtté válás útján a szokásos stációkkal: első szerelem, szalagavató, érettségi, és közben rengeteg sok vívódás, hogy megtaláljuk a helyünket a világban. Kafia sorsa egyszerre tud rendkívül személyes és megismételhetetlen lenni, közben meg nagyon is ismerős és könnyen átélhető.

Mindenki volt kamasz, mindenki ismeri ezeket a keszekusza érzéseket, csak Kafia esetében mindez felnagyítódott: a szokásosnál jóval drámaibb, félelmetesebb és varázslatosabb alakot öltött a tinédzserlét. Nagy hálával tartozunk Zurbó Dorottyának, hogy megismertette velünk ezt a kivételesen nagyot küzdő lányt.

A film az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna. A Könnyű leckék világpremierét augusztus 7-én tartották a locarnói filmfesztiválon, a magyar mozikban október 11-től lesz látható.