A 20. Sofia Meetings Work in Progress szekciójában szereplő Sirokkó Yassine Marco Maroccu író- rendező és Taschler Andrea producer közös projektje, amely egy megfeneklett hajó kincset érő rakományáért folytatott hajsza történetét meséli el a 60-as évek Afrikájában.

Taschler Andrea korábban úgy nyilatkozott nekünk filmről: „A film fontos történelmi pillanatban, 1961-ben indul, de a harmincas évekig megy vissza, egy ember életén keresztül mutatja be a múlt század kihívásokkal teli évtizedeit. A politikai függetlenség hajnalán Marokkó művészek, utazók, kalandorok, hippik népszerű célpontjává válik, miközben nagyon is kapcsolódik afrikai gyökereihez és a misztikumhoz.” 

A Sirokkó magyar oldalról a Nemzeti Filmintézet 202 millió forintos gyártási támogatásával készül.

Taschler Andrea producer és Yassine Marco Marroccu rendező / Fotó: Marrakech International Film Festival

A 27. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivált március 16. és 31. között rendezik meg, a fesztiválon Kárpáti György Mór Jövő nyár című nagyjátékfilmje is versenyez. 

A Sofia Meetings programban, amely március 22. és 26. között zajlik, további magyar érintettek is szerepelnek: ahogy korábban megírtuk, a szintén a Works In Progress szekcióba válogatták be Dudás Balázs közvetlen állami támogatás nélkül készülő Begyulladva című nagyjátékfilmjét; ezen felül az első vagy harmadik nagyjátékfilmterveknek szóló Plus Minus One programban kapott helyet Tyagi Pallava Magyarországon élő indiai rendező The Road Less Travelled című nagyjátékfilmje is, amely Petrányi Viktória producer és a Proton Cinema gyártásában készül.

Forrás: Cineuropa / Címlapkép: Sirokkó