Az Európai Parlament (EP) képviseletében Silvia Costa sajtótájékoztatón jelentette be a Lux-díj döntőseit ma délelőtt Rómában. A portugál Miguel Gomes Tabu és az olasz elsőfilmes Andrea Segre Io Sono Lí című munkájával együtt Fliegauf Bence Csak a szél című rendezése is bekerült a három legjobb film közé, melyek közül az EP-képviselők szavazzák meg a 2012-es Lux-díj nyertesét ősszel.

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm forgalmazás elősegítésére. A jelölteket szakmai zsűri választotta ki az európai filmtermés legjavából. A döntőbe jutott három európai koprodukciót szeptember elején a velencei filmfesztiválhoz kapcsolódó „Giornate degli Autori” elnevezésű rendezvényen, majd ősszel az Unió 27 tagállamában megrendezendő Lux Filmnapok keretében is műsorra tűzik.

csakaszel2 500A film forgalmazását elősegítendő mindhárom alkotást feliratozzák az EU 23 hivatalos nyelvén, a Lux-díj ezen felül a nyertes film promócióját is biztosítja.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.Nézd meg a film előzetesét!


Az EP 2012-es Lux-díját november 21-én adják át Strasbourgban ünnepélyes keretek között.

A Berlinale nagydíjával kitüntetett magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egy napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Fliegauf Bence ötödik játékfilmjének vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film).

csakaszel3 500


A Csak a szél a februári berlini világpremier óta járja a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belgiumi elismeréseket követően július közepén elnyerte a „Paris Cinéma” filmfesztivál zsűrijének a díját a francia fővárosban.