Az Európai Parlament (EP) képviseletében Silvia Costa sajtótájékoztatón jelentette be a Lux-díj döntőseit ma délelőtt Rómában. A portugál Miguel Gomes Tabu és az olasz elsőfilmes Andrea Segre Io Sono Lí című munkájával együtt Fliegauf Bence Csak a szél című rendezése is bekerült a három legjobb film közé, melyek közül az EP-képviselők szavazzák meg a 2012-es Lux-díj nyertesét ősszel.

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm forgalmazás elősegítésére. A jelölteket szakmai zsűri választotta ki az európai filmtermés legjavából. A döntőbe jutott három európai koprodukciót szeptember elején a velencei filmfesztiválhoz kapcsolódó „Giornate degli Autori” elnevezésű rendezvényen, majd ősszel az Unió 27 tagállamában megrendezendő Lux Filmnapok keretében is műsorra tűzik.

csakaszel2 500



A film forgalmazását elősegítendő mindhárom alkotást feliratozzák az EU 23 hivatalos nyelvén, a Lux-díj ezen felül a nyertes film promócióját is biztosítja.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.



Nézd meg a film előzetesét!


Az EP 2012-es Lux-díját november 21-én adják át Strasbourgban ünnepélyes keretek között.

A Berlinale nagydíjával kitüntetett magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egy napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Fliegauf Bence ötödik játékfilmjének vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film).

csakaszel3 500


A Csak a szél a februári berlini világpremier óta járja a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belgiumi elismeréseket követően július közepén elnyerte a „Paris Cinéma” filmfesztivál zsűrijének a díját a francia fővárosban.