A 27 című magyar-francia koprodukcióban készült animációs film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve díjat a 2023-as Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon, ami augusztus 11. és 18. között zajlott a bosnyák fővárosban. Buda Flóra Anna alkotása 10 élőszereplős és animációs kisfilm között versenyzett a kategóriában. A díj Oscar-kvalifikáló elismerés és 2500 eurós pénzdíjjal jár. 

Az animációs kisfilm egy fiatal felnőtt helyzetéről mesél, aki látszólagos céltalansága elől a testiségbe menekül, a maszturbálás és a táncolás adja meg neki azt a szabadságot, amitől kényszerű élethelyzete megfosztja őt. Az intim, benyomásszerű történet szereplői olyan színészek hangján szólalnak meg, mint Stork Natasa, Fekete Ádám és Szabó Simon.

27

Buda Flóra Anna filmje idén elképesztő sikersorozatot produkál: májusban a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, júniusban az Annecy Kristályt érdemelte ki 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a budapesti 11. Friss Hús fesztiválon pedig megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést. 

27 a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, a producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A kisfilm Magyarországon nem részesült közvetlen állami támogatásban. A rendezővel készült korábbi interjúnk itt olvasható. 

A diákfilmes kategóriában nyert fődíjat Gyimesi Anna Falling című diplomafilmje. A nemzetközi DocNomads programban készült alkotás az anyai sorsot állítja középpontba. A magyar-belga-portugál koprodukcióban készült rövid dokumentumfilmben Elsnek, a negyvenes éveiben járó anyának el kell fogadnia felnőtt lánya döntését, hogy pszichiátriai eutanáziát kérjen.

Gyimesi Anna a díjátadón / Fotó: Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál

A dokumentumfilmes versenyprogramban a zsűri különdíját kapta Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmje. A filmben egy valószerűtlen, mégis valódi barátság történetét ismerhetjük meg. Főszereplője a 19 éves Fanni, akit transz identitása miatt kamaszkorában kitagadott a családja. Egy magányos, nyugdíjaskorú hajléktalan, Laci kunyhójában lel menedékre, aki lassacskán apafigurává válik számára, és így együtt küzdenek meg Fanni démonaival és a külvilág elutasításával. A magyar-román-horvát koprodukcióban készült film hazai producere Somogyvári Nóra, gyártója a New Retina Production.

Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült Libertate '89 – Nagyszeben című történelmi filmje a Nemzetközi Artmozi-szövetség (CICAE) különdíját nyerte meg. A CICAE forgalmazási támogatásával fogják vetíteni a a szervezet 3000 artmoziból álló hálózatában. A film az 1989-es romániai forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval.

Somogyvári Gergő a díjátadón / Fotó: Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál

A főbb szerepeket román és erdélyi magyar színészek alakítják, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A film vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről Berger József, gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta. 

Libertate '89 – Nagyszeben első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a fesztivál közönségdíját. Magyarországi premierje szeptember elején, a miskolci CineFesten lesz, és a tervek szerint novemberben kerül a mozikba.

A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját idén a Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberrycímű grúz-sváci nagyjátékfilm nyerte. Elene Naveriani rendezését Pákozdi Ágnes magyar operatőr fényképezte. A filmet Magyarországon először szintén a CineFesten lehet majd megnézni. 

Forrás: Dot & LineFilmtett.ro / Címlapkép: Buda Flóra Anna a díjátadón / Fotó forrása: A filmfesztivál Facebook-oldala