Laky Dóra a Metropolitan Egyetem hallgatója, A biciklidet itt hagytad című diplomafilmje kapott meghívást a Moszkvai Filmfesztivál versenyen kívüli programjába, ahonnan a film rendezője a film Facebook oldalán tett közleményben bejelentette, hogy visszalép.

"A mai napon arról értesültünk, hogy a filmünket beválogatta a programjába a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. Nagy múltú és jelentős fesztivál ez, ahová még a háború kitörése előtt neveztünk. Úgy döntöttünk, hogy jelen helyzetben a film moszkvai vetítéséhez morálisan képtelenség hozzájárulnunk, így hivatalosan is visszaléptünk az indulástól." – írják az oldalon.

A 18 perces mágikus realista kisfilm Piti Emőke és Dér Zsolt főszereplésével egy pár szétköltözését és utolsó közös pillanatait követi, akik képtelenek egymással nyíltan és őszintén kommunikálni, még az őket legmélyebben érintő és legfontosabb közös traumáikról sem. Amikor pedig a felgyülemlett feszültség, az elfojtott mondatok, a bűntudat és a bűntudatkeltés a felszínre törnek, a közegük is reakcióba lép.

Dér Zsolt (A biciklidet itt hagytad)

A film más kisebb amerikai fesztiválokon eredményesen szerepelt, elhozta a Legjobb Színésznő (Piti Emőke, LA Indies), a Legjobb Operatőr (Márton Balázs HCA, Venice Shorts), a Legjobb Rendező (Laky Dóra LA Indies) és a Legjobb Rövidfilm díjait is (LA Indies). Budapesti premierje szeptemberben lesz a BUSHO fesztivál versenyprogramjában. A filmet Márton Balázs HCA fényképezte, Kovács Zoltán HSE vágta, a dramaturgja Németh Anita volt, a producer pedig Noveczky Tamás. A vezetőtanár Gárdos Péter. 

Ugyanígy a visszalépés mellett döntött Erkel Bálint filmrendező is, aki a Lázadás című rövidfilmjét hívta vissza a Moszkvai Filmfesztivál programjából. A rendező szintén a Facebookon közzétett közleményben írt a döntéséről:

"Egy több hónapos szelekciós folyamatot követően a Lázadás című filmünket beválogatták a 44. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál programjába, mely az egyik legrégebbi az ilyen fesztiválok között, és melynek zsűrijét egykor Sergei Eisenstein, a legendás filmrendező vezette. Mindeközben Oroszország egy barbár háborút indított Ukrajna ellen, terrorista támadásokat vezényelve a civil lakosság ellen; egy háborút, melyet számos formában támogatott Magyarország aktuális kormánya, és nagy valószínűséggel a Moszkvai Filmfesztivál Putyinnal szimpatizáló elnöke is. 

Végh Péter, a háttérben Anderla Dávid, Góczán Márk és Nagypál László (Lázadás)

A filmünk arról beszél, hogy ki kell tartanunk az elnyomással szemben akkor is, ha az utolsó megmaradt eszközünk a méltóságunk megőrzése és kínzóink arcon röhögése. A fenti okok miatt úgy döntöttem, hogy visszavonom a Lázadás vetítési jogait a 44. Moszkvai Filmfesztiváltól. Szabadságot Ukrajnának, szabadságot Magyarországnak!"

FRISSÍTÉS (2022.07.25.)

Török Éva producer jelezte számunkra, hogy Kocsányi András rendező sem vesz részt Kócos Bt. című kisfilmjükkel a moszkvai fesztiválon, ahol a film nemzetközi premierjére kerülhetett volna sor. "A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválra még jóval a háború kitörése előtt neveztük a filmet, később azt hittük, nem is lesz megtartva. A múlt héten jelezték felénk érdeklődésüket a film programba válogatásáról, melyet visszautasítottunk" - írták a film Facebook-oldalán

A X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon bemutatott kisfilmben Hegedűs D. Géza különc fodrászt alakít. A METU mozgóképkultúra- és médiaismeret alapszakán készült Kócos Bt. egy groteszk hajvágás története egy gyermekkori trauma árnyékában.

Hegedűs D. Géza a Kócos Bt.-ben

Berecz Márton első kisjátékfilmjét, az SZFE tévés szakán készült Orrvérzésig című diplomafilmet vonta vissza a fesztiválról. "Láttam filmhu-n és 444-en, hogy a két másik beválogatott magyar rendező kimunkált és szép mondatokban utasítja vissza nyilvánosan a fesztivált. Én nem tudok ilyen mondatokat írni. Én csak bámulom a plafont most is, 22 évesen, az elsőfilmemmel, ami az előző szerelmemről szól, és próbálok rájönni, hogy hogyan is kéne a továbbiakban cselekedni. Hogy melyik rezsim rendül meg a döntésemtől vajon, és melyik nem, hogy számít-e ez egyáltalán. Olyan mintha mindenki tudná a dolgokat, én pedig egyre kevésbé" – osztotta meg a rendező a Facebookon.

Az Orrvérzésig egy fiatal feltalálóról szól, aki régóta nehezen találja helyét a párkapcsolatában. A film szintén versenyzett a X. Friss Húson, a 9. Savaria Filmszemlén pedig a diákfilm kategória különdíját nyerte meg. 


Címlapfotón: Piti Emőke (A biciklidet itt hagytad)