Andrasev Nadja Szimbiózis című 12 perces legújabb animációjának a fesztivál rövidfilm versenyében lesz. A magyar-francia koprodukcióban készült alkotás főszereplője egy megcsalt feleség, aki férje szeretői után kezd nyomozni, ám ahogy egyre mélyebbre ás, a féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. Andrasev Nadja korábbi, A nyalintás nesze című MOME Anim-on készült diplomafilmjével 2016-ban a cannes-i fesztiválon szerepelt, ahol elnyerte a Cinéfondation szekció harmadik díját.

A diplomafilmek rangos Annecy-i versenyébe meghívták Buda Flóra Anna Entropia és Hana Yamazakai The Act of Breathing című alkotásait, mindkettő a MOME Anim tanszéken készült a Filmalap támogatásával. Buda Flóra Anna rajzfilmje februárban debütált a Berlinalén, ahol elnyerte a Teddy-díjat. A fesztivál idején megrendezett a MIFA pitchfórumon Kreif Zsuzsanna (Candide) új animációs filmtervét, a Forró helyzet a hüllők bolygóján című sci-fit fogja prezentálni, Daniel Benjamin Gray pedig a Hide című magyar-francia-koprodukcióban készült tervét fogja bemutatni, ami a CUB animációs stúdióban készül.

Buda Flóra Anna: Entropia

Az Annecy Classics elnevezésű válogatásában az animációs film történetének felejthetetlen alkotásait vetítik, idén két magyar klasszikus kapott meghívást. Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A néphagyományt és a pop artot egyedi módon ötvöző, káprázatosan színes, zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült el. Ternovszky Béla rendező és Nepp József forgatókönyvíró animációs akcióvígjátéka, az 1986-os Macskafogó a premierje óta nem veszített frissességéből, népszerűsége máig töretlen, a benne hallható dalok közül több időtlen slágerré vált.

Jankovics Marcell: János vitéz

Mindkét egészestés filmet a Filmalap hosszútávú filmfelújítási programjának keretében teljeskörűen, 4K felbontásban, a rendezők közreműködésével restaurálták a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai. Ez a két fontos magyar alkotás először jut el az animációs filmek legnagyobb fesztiváljára, amelyet 1960 óta rendeznek meg Annecy-ban. A János vitéz-t egy információs vetítésen 1973-ban bemutatták a nemzetközi szakma képviselőinek, de akkor csak részleteket láthatott a közönség.

További részletek az Annecy Filmfesztivál hivatalos oldalán olvashatóak.

Borítókép: Andrasev Nadja - Szimbiózis / Forrás: KAFF
Forrás: MNF