A “Merj független lenni” mottó alatt szerveződő fesztivál olyan alkotásokat vonultat fel, amelyek egyéni hangvételükkel és témaválasztásukkal, illetve új utakat kereső kreatív megoldásaikkal tűnnek ki. Idén 87 film vett részt a fesztiválon, és 14 kategóriában 25 díjat osztottak ki.

A fesztivál egyik kategóriája a filmiskolai hallgatók filmjeinek ad bemutatkozási lehetőséget. Tizenkét filmet válogattak be a világból, ezek közül választotta legjobbnak a Macskám, mint Szókratész című filmet a nemzetközi zsűri.

Krisztics Villő

A filmet a budapesti Metropolitan Egyetem végzős növendéke, Krisztics Villő írta és rendezte. A történet szerint Szókratész, a provokatív görög filozófus kóbormacskaként tér vissza és felforgatja egy lakásfodrászat életét, ahol mindenki azt hiszi magáról, hogy mindent tud a világról. A groteszk hangvételű, lírai filmet kivételes színészek segítették sikerre vinni. A főszerepekben Sodró Eliza, Vasvári Emese, Molnár Áron, Bordán Irén és Voith Ági látható. A film operatőre Győri Márk volt, zenéjét Czvikovszky Gábor szerezte.

A díjat az alkotók nem vehették át a párizsi helyszínen, a COVID-19 járvány miatt a fesztivált zárt ajtók mögött, internetes felületen tartották meg. A filmet jelenleg fesztiválokon látható, előreláthatólag az ősz folyamán kerül a magyar közönség elé.

A film a Metropolitan Egyetem és a StratComm koprodukciójában készült.

A fotókat Krisztics Barbara készítette.