85 alkotást vonultatott fel a New York állambeli Syracuse-ban az idén hetedik alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál október második felében – tudatta a Magyar Filmunió. Az amerikai seregszemle szakmai zsűrije két Magyarországról érkezett filmet díjazott. Bertóti Attila Ariadné fonala című kilenc perces rövidfilmje a legjobb animáció díját nyerte el és Török Ferenc Spíró-komédia feldolgozását, a Koccanás-t elismerő oklevéllel méltatta a Syracuse-i zsűri. Mindkét díjazott alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.

 

koccanas_500

Koccanás


Operatőri díj a Pál Adrienn-ért

Magyar operatőrt díjazott a 31. Manaki Fivérek Filmoperatőri Fesztivál a dél-macedóniai Bitolában – adta hírül a Magyar Filmunió. Fillenz Ádám (Friss levegő, Tejút, Poligamy) Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjében nyújtott művészi teljesítményéért különdíjat nyert az operatőrök egyik legfontosabb nemzetközi seregszemléjén. A díjat Fillenz Ádám személyesen vett át a hétvégén Bitolában. A nemzetközi szakmai zsűri elnöke Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr volt, akinek munkásságát életműdíjjal ismerték el a fesztivál megnyitóján.

fillenz_500

Fillenz Ádám


Tizenhárom európai Oscar-nevezés az American Film Marketen

Az MTI értesülései szerint a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett alkotások közül 13 európai filmet vetít le november 3. és 10. között Beverly Hillsben a European Film Promotion elnevezésű szervezet, hogy az Oscar-kampány idején ezzel is segítse az alkotások népszerűsítését, illetve amerikai forgalmazását. Az alkotókat, forgalmazókat és producereket Los Angelesbe vonzó American Film Market ideje alatt a 31 nemzeti filmpromóciós szervezetet tömörítő páneurópai EFP levetíti a magyar Oscar-nevezést, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotását, valamint a bolgár, a holland, a horvát, az izlandi, a macedón, az osztrák, a norvég, a szlovák, a szlovén, a spanyol, a svájci és a svéd versenyfilmet is.

biblio_500
Bibliothéque Pascal