A berlini székhelyű Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Európa Filmdíjakra nevezett mozgóképek listáját. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című második játékfilmje képviseli Magyarországot az akadémia díjaiért folyó versenyben. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával, magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült Pál Adrienn című film májusban nagy sikert aratott a 63. Cannes-i Filmfesztiválon, ahol elnyerte nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI díját. Az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű rangos válogatásban bemutatott filmek közül a kritikusok zsűrije Kocsis Ágnes alkotását ítélte a legjobbnak.

A Pál Adrienn Magyarországon a jövő héten kezdődő miskolci CineFest versenyprogramjában lesz látható először és hamarosan Litvánia, Svájc, Lengyelország, valamint Belgium legfontosabb A Pál Adrienn a Pusztai Ferenc vezette KMH Filmben készült, a holland Isabella Films, az osztrák Freibauter Film, a francia Cinéma Defacto, Árpa Attila és a magyar Oblomova Film koprodukciójában. A forgatókönyvet Kocsis Ágnes rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva amatőr színész látható. A film az NKA, továbbá a Rézangyal, a Buszesz Zrt. és a Lidl Magyarország támogatásával készült.

Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 46 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással jutatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia közel 2300 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején.

Az Európai Filmdíjakat 17 kategóriában adják át 2010. december 4-én Tallinnban, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

A teljes filmlista itt található.