A CEU Rooftop Cinema elindításával a CEU célja, hogy rendszeres, nyilvános vetítéseket tartsanak a filmkedvelő közönség számára egy-egy meghatározott tematika mentén. Ezeken az alkalmakon a Nádor utcai tetőterasz megnyílik bárki számára, aki a vetített filmek, a tágabb téma vagy egyszerűen csak a különleges helyszín iránt érdeklődik. Az első ilyen sorozatot 2023. júniusában közösen indotta a CEU és a Verzió Filmfesztivál.

Az eseménysorozat nyitófilmje június 22-én volt, Trencsényi Klára díjnyertes operatőr és rendező 2022-es Emlékek őrei című dokumentumfilmjét vetítették, amely a dél-indiai Cochin városába kalauzolja el a nézőt. Ezt követően június 28-án a Hogyan lettem partizán, július 13-án pedig a Bábák volt műsoron.

Még három alkalommal vetít idén nyáron a CEU Rooftop Cinema: július 27-én a Transznisztra című filmet, augusztus 10-én a Dívák és augusztus 24-én a Mindent bele! című dokumentumfilmet lehet a tetőmoziban megnézni.

PROGRAM:

Július 27. (csütörtök) 21:00
Transznisztra
r.: Anna Eborn, Svédország, Dánia, Belgium, 2019, 93 perc
orosz, román, ukrán nyelven, angol és magyar felirattal
Transznisztriában egy csapat 16 éves keresi a biztonságot, a szabadságot és az élet értelmét. Az önfejű Tanya köré csoportosuló fiúbanda tagjai mintha mind szerelmesek lennének belé; maguk közül valóként kezelik, ugyanakkor versengenek érzelmeiért és bölcsességéért. Mivel a kis csapat tagjai nem fejezték be az iskolát és így nem találnak munkát, elhagyott építkezéseken töltik az idejüket. Transznisztria azonban nem idilli környezet a fiatalok számára; a mindennapokat belengi a szocialista múlt szelleme, míg a jövő ijesztően kevés lehetőséget tartogat.

Augusztus 10. (csütörtök) 21:00
Dívák
r.: Kőrösi Máté, Magyarország, 2021, 79 perc
magyar nyelven, angol felirattal
Szani, Tina és Emese: vagy ahogy magukat hívják, a Dívák. Három húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket. Ebbe a helyzetbe csöppen bele Máté, a fiatal rendező, aki az érettségiig követi őket kamerájával, hogy kiderítse, mi rejlik a tökéletes smink mögött – és közben a lányok hatására ráébred, ideje felnőnie.

Augusztus 24. (csütörtök) 21:00
Mindent bele!
r.: Debbie Lum, USA, 2021, 84 perc
angol nyelven, magyar felirattal
San Francisco legjobb állami középiskolájában feszült a légkör, miközben a végzős diákok az egyetemi felvételire készülnek. Éveken keresztül dolgoznak keményen a továbbtanulásért, de tudják, az álomegyetemekre csak kevesen juthatnak be. A film humorral és együttérzéssel vezet végig a jelentkezési folyamat kihívásain és buktatóin, miközben a különböző társadalmi hátterű diákok eltérő lehetőségeire is reflektál.


Helyszín: CEU, 1051 Budapest, Nádor u. 15. 7. emelet (tetőterasz)
Maximális ülőhely: 50 fő

Esőhelyszín: CEU, 1051 Budapest, Nádor utca 15. Auditorium B

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Regisztrálni ITT lehet.