Június 10. és 19. között rendezték meg Bolognában a Biografilm - International Celebration of Lives fesztivált, melyen Kőrösi Máté Dívák című filmje tíz másik alkotással szerepelt a nemzetközi versenyprogramban. A fesztiválon egy különleges vetítés keretében fiatalkorúak börtönében is járt az alkotócsapat. A fesztiválon a Dívák elnyerte a legjobb elsőfilm és a diákzsűri díját, melyeket vasárnap este a filmrendező Kőrösi Máté és a vágó Láng Alexandra személyesen vettek át.

A Makabor Studió és az HBO Europe koprodukciójában készült filmben Szani, Tina és Emese, vagy ahogy magukat hívják, a Dívák állnak. Három húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket. Ebbe a helyzetbe csöppen bele Máté, a fiatal rendező, aki az érettségiig követi őket kamerájával, hogy kiderítse, mi rejlik a tökéletes smink mögött. Közben a lányok hatására ráébred: neki is ideje felnőnie.

Az SZFE diploma filmnek indult Díváknak tavaly augusztusban volt a premierje a Szarejevói Fesztiválon, majd a Verzió nyitófilmjeként találkozhatott a magyar közöség vele először, ahol elnyerte a közönségdíját. Azóta a film a világ számos fesztiváljára kapott meghívást, bekerült többek közt a KineDok 2022-es válogatásába is, valamint az egyedi filmklub és alternatív filmterjesztői platform révén a környező országokba is eljut a film.

A Dívákat legközelebb június 22-én és 26-án láthatja a közönség nagyvásznon a kolozsvári TIFF magyar napjainak keretében. Az érdeklődők az HBO GO és az HBO kínálatában is megtalálják Kőrösi Máté filmjét.

 

 

Címlapkép: Kőrösi Máté és Láng Alexandra / Forrás: Dívák facebook