A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága 58,5 millió forinttal támogatja Krzysztof Zanussi lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban Éter című alkotását. A saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó középkori tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt játszódik, cselekménye a műtéti altatáshoz használt éter körül forog.

„Sokan meghaltak, mert akkoriban még nem tudták meghatározni a szükséges adagokat, veszélyes volt. Az éterre ugyanakkor a birtoklás szimbólumaként tekintettek ebben az időszakban.” – nyilatkozta legújabb forgatókönyvéről Zanussi. Az európai film legjelentősebb alkotói között jegyzett lengyel rendező műveit világszerte méltatták a legrangosabb filmfesztiválok, a Ritka látogató-t (1971) Chicagóban, az Illumináció-t (1973) Locarnóban, a Spirál (1978) és Konstans (1980) című rendezéseit Cannes-ban, az Imperatívusz-t (1982) és A nyugodt Nap évé-t (1984) Velencében díjazták.

Krzysztof Zanussi: Illumináció

Az Éter gyártása már nyáron elkezdődik, a magyarországi forgatás a tervek szerint novemberben lesz, és a kész film 2018 őszén lesz látható. A Zanussi-film magyar koproducere Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Filmgroup csapata. Az Éter-ben számos hazai filmes vesz részt, magyar szakember tervezi a díszleteket, a jelmezeket és a maszkokat is, sőt a koprodukció egyik főszerepében egy magyar színész lesz látható, akinek kilétét a produkció később hozza nyilvánosságra.

Forrás: MNF / Fotó: Marcin Kulakowski / Lengyel Filmintézet