Nyilvánosságra hozták a szervezők az idén 30. születésnapját ünneplő, október 10-én kezdődő varsói nemzetközi filmfesztivál programját. Az A-kategóriás filmünnepen lesz Miklauzic Bence Parkoló című „párbajfilmjének” nemzetközi premierje. Miklauzic (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei) harmadik játékfilmje a Filmalap 208,6 millió forintos támogatásával készült, Varsóban a „Free Spirit” versenyprogramban indul.

Miklauzic Bence szavait idézve a Parkoló egy „párbaj, két igazság szembenállásának” története, melynek helyszíne a pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken álló parkoló. A történet főszereplője Légiós, a parkoló ura (Lengyel Ferenc) és Imre, a gazdag, de magányos üzletember (Szervét Tibor), aki 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet. A parkolóban minden kuncsaft oda áll, amelyik hely hívogatja. Kivéve azt az egyetlen tetővel fedett beállót, ahová Légiós senkit nem enged parkolni. Imre viszont pont ezt nézi ki magának, hogy biztonságban tudja féltett autóját. Egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos, mindenre elszánt harcosa a hullámpalával fedett parkolóhelyért.

parkolo1 600

 

A Parkoló 2011 májusában elnyerte a közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére szakosodott ScriptEast különdíját, majd a Filmalap támogatásával folytatódott a fejlesztés, és tavaly augusztusban került sor a forgatásra (Olvasd el forgatási riportunkat!). A forgatókönyvet Hegedűs Bálint, Lengyel Ferenc és Miklauzic Bence jegyzi, az operatőr a rendező testvére és alkotótársa Miklauzic Márton, a látványtervező Valcz Gábor, a jelmeztervező Ferenc Zsófia, a vágó Czakó Judit volt. Lengyel Ferenc és Szervét Tibor mellett Somody Kálmán, Pokorny Lia, Rajkai Zoltán, Egyed Attila, Horváth Kristóf, Bartsch Kata és Rába Roland is játszik a filmben.

A Parkoló a Katapult Film gyártásában az RTL Klub koprodukciójában készült, producere Angelusz Iván és Reich Péter. Miklauzic Bence új filmje a magyar mozikban január végétől az A Company Hungary forgalmazásában lesz látható.

A varsói világpremierre az alkotók jelenlétében kerül sor.

(forrás: Magyar Filmunió)