A filmes különprogram a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió támogatásával valósul meg.

A Segoviai Európai Filmszemlének (MUCES - Muestra de Cine Europeo Ciudad de Segovia) minden évben egy európai ország a díszvendége, ez alkalommal Magyarországot választották a szervezők. A szemle közönsége nyolc magyar nagyjátékfilmet és négy rövidebb alkotást láthat, beszélgetést tartanak a magyar film helyzetéről, valamint kiállítást rendeznek a 20. század magyar filmkészítőiről.



Nézd meg az Aglaja előzetesét!


A filmszemle hivatalos megnyitóját - Enrique González Macho, a spanyol filmakadémia elnöke, Pedro Arahuetes, Segovia polgármestere, Eliseo de Pablos, a MUCES igazgatója és Bucsi Szabó Edit magyar nagykövet részvételével - november 13-án 18 órakor tartják Segoviában - áll a madridi magyar nagykövetség MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a hivatalos szekcióban Deák Krisztina Aglaja, Bergendy Péter A vizsga és Fliegauf Bence Csak a szél című műve vesz részt. Utóbbi a Lux-díjra esélyes három film között is szerepel.

A díszvendég ország filmtörténetét bemutató alkotások között Mészáros Márta Napló gyermekeimnek, Ladislao Vajda A csali, Tarr Béla A londoni férfi, Korda Sándor (Alexander Korda) VIII. Henrik magánélete, Szabó István Mephisto, Jancsó Miklós Még kér a nép, Mundruczó Kornél Szelíd teremtés és Korda Zoltán Vihar a Nílus felett című filmjét láthatja a közönség.

vizsga kulka 500
Kulka János A vizsgában


A filmvetítéseken kívül számos egyéb magyar vonatkozású program gazdagítja a kínálatot. A november 13-i megnyitón a tervek szerint a résztvevőket koncert is várja: filmzenéket hallhat a közönség. November 13-tól december 2-ig a 20. század magyar filmművészetének legnagyobb hatású képviselőiről és a legsikeresebb filmek jeleneteiből összeállított mintegy 100 fotóból álló filmtörténeti kiállítás tekinthető meg, a tárlat létrejöttét a Külügyminisztérium támogatta. November 17-én a Tintaló Társulás gyerekeknek szóló előadása látható, november 20-án pedig beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a magyar filmipar jelenlegi helyzetéről.

November 14-20. között a szemlén 142 vetítésen 31 különböző országból 96 film látható, a hivatalos szekcióban 44 alkotás szerepel.