A Berlinale nagydíjával kitüntetett magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egy napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Fliegauf Bence ötödik játékfilmjének vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film). Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb). A filmet támogatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Eurimages.

 

csakaszel 500

A Csak a szél a februári berlini világpremier óta járja a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belgiumi elismeréseket követően július közepén elnyerte a Paris Cinéma filmfesztivál zsűrijének a díját a francia fővárosban. Fliegauf Bence Csak a szél című rendezése egyike annak a három filmnek, amelyeket az Európai Parlament Lux-díjára felterjesztett a szakmai zsűri. A filmet a napokban tűzi műsorra a torontói filmfesztivál, az ősz egyik legnagyobb filmes eseménye.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2011. október 1 - 2012. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban. Az Oscar-díjra nevező bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Angelusz Iván producer, Gárdos Péter filmrendező, Koltai Lajos operatőr-filmrendező, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet.



Nézd meg a film előzetesét!


A döntés többségi szavazás útján született. Fliegauf filmje mellett Az ember tragédiája és A vizsga kapott szavazatokat.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt (nominee) játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó trófeáért versenyre kelhetnek.

csak a szel1 500


A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-án 85. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.