Az Üres lovak a ‘found footage’ műfajába tartozik: ez az ötvenes évek óta virágzó kísérleti filmes irányzat elsősorban talált nyersanyagok felhasználásával dolgozik. Ezek a filmek első meghatározó alkotója az amerikai Bruce Conner volt, később Craig Baldwin készített egész estés munkákat régi B-filmek újravágásával. Itthon Bódy Gábor és a Balázs Béla Stúdió több alkotója kísérletezett talált nyersanyagokkal, később Forgács Péter munkái (például a Hunky Blues) váltak nemzetközileg ismertté, illetve a műfajjal szélesebb körben Pálfi György Final Cut-ján keresztül találkozhatott a közönség.

Lichter Péter korábbi, Máté Borival közösen készített egész estés Hamlet-adaptációja, a The Rub sorolható ebbe a műfajba, vagy a rendező 2009 óta készített rövidebb munkái, a Rotterdamban és a New York-i Tribeca Filmfesztiválon bemutatott Look Inside The Ghost Machine. Az alkotók célja, hogy a két rendező beszélgetésén keresztül a szélesebb közönség is megismerje a filmtörténet több fontosabb korszakát, azok kulturális és személyes vetületét. A filmet non-profit céllal, ingyenesen vetítik, a látogatók a vetítési helyszínek munkáját ajánlott adománnyal támogathatják. Az Üres lovak készítői további oktatási intézmények, galériák és filmklubok vetítési igényeit is várják.

A filmet tavasszal a fővárosban és vidéken is látni lehet: Budapesten március 1-jén, 16-án és 26-án az Art+ Cinemában, további vetítések várhatók még Pécsett (március 6, Apolló mozi), illetve a debreceni MODEM-ben.  A 67 perces esszéfilmet Kránicz Bence, Roboz Gábor és Lichter Péter írta, zeneszerzője Horváth Ádám Márton, operatőre Gerencsér Dávid, hangmérnöke Lukács Péter Benjámin, producerei Nedeczky Dóra, Lichter Péter és Máté Bori. Az Üres lovak elkészültét a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatóságának munkatársai és az Art+Cinema forgatási helyszínnel segítették.

Új információk és frissülő vetítési időpontok a film Facebook oldalán találhatók, vetítési igényt at emptyhorsesfilm@gmail.com email címen várják.

Üres lovak / 67 perc, 2019

rendező-vágó: Lichter Péter
szereplők: Mácsai Pál, Rába Roland
író: Kránicz Bence, Roboz Gábor, Lichter Péter
operatőr: Gerencsér Dávid
zeneszerző: Horváth Ádám Márton
hangmérnök: Lukács Péter Benjámin
producer: Nedeczky Dóra, Lichter Péter, Máté Bori
gyártásvezető: Emődy Botond
konzultáns: Gelencsér Gábor
köszönet: Magyar Nemzeti Filmarchívum, Kerékgyártó Yvonne, Ráduly György, Roger Deutsch