Izgalmas figyelni, mennyire különböző alkotói utakra lépett, mégis hogyan reflektál közös életművükre friss munkáival a két Coen-testvér. Míg Joel Coen Shakespeare-adaptációjával a teátrális-látomásos vonalon indult el, Ethan Coen a krimivígjáték felé veszi az irányt. A Macbeth tragédiájának megközelítésmódja és látványvilága is egy szuverén, a saját útját járó alkotóról árulkodott, ravaszul kikacsintva a horror, a thriller és a tudatfilm műfajaira is. Ethan Coen tavaly a Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind című doksival jelentkezett, a Drive-Away Dolls pedig első szóló rendezői nagyjátékfilmje a különválás után.

A testvérek korábbi munkáit egészen közvetlenül megidéző friss filmben Qualley és Geraldine Viswanathan egy aktatáskával menekül. A két nő a film kezdetén épp krízisben van, Jamie (Qualley) már megbánta szakításukat, Mariannak (Viswanathan) viszont időre van szüksége. Egy különös döntés folytán Tallahassee (Florida) felé indulnak el együtt, ám útjuk hamar rossz irányba fordul, a véletlenül kezükbe kerülő aktatáska pedig bűnözők közé sodorja őket.  

 

 

A Collider interjújából kiderült nemrég, hogy a Drive-Away Dolls egy tervezett „leszbikus B-film trilógia” első darabja, amin feleségével és munkatársával, Tricia Cooke vágóval közösen dolgozik Coen. A rendező a filmtervekről azt is elárulta az interjúban, sokáig azt gondolta, örökre fiókban maradnak, és ha egy egy nap a gyerekeik megtalálják őket, jót fognak nevetgélni. „A második részt már megírtuk." – mondta – "Csak az a baj, hogy így már muszáj lesz megcsinálni a harmadikat is, hiszen ki hallott már két részes sorozatról.” Az interjúban a rendező megerősítette: következő munkája a trilógia második darabja lesz. 

A forgatókönyvet szerző Coen és Cooke ihletforrásként korábban Russ Meyer filmjeit említették meg, a produkció kapcsán korábban Selma Blair, Holly Hunter, Christina Applegate és Chloe Sevigny neve is felmerült.

Geraldine Viswanathan és Margaret Qualley

Nem kellett tehát sokáig szomorkodnunk, miután kiderült, a két testvér hosszabb távon is külön képzeli el a szakmai jövőjét, s ahogyan korábban írtuk, különválásuknak nézhetjük a jó oldalát is: ha ez így marad, mostantól dupla annyi Coen-filmet nézhetünk majd a mozikban.

A Pedro Pascal, Matt Damon, Colman Domingo és Beanie Feldstein nevével fémjelzett Drive-Away Dolls-t szeptember végén mutatják be Amerikában.

Forrás: The Playlist