Martin Scorsese nonprofit szervezete, a The Film Foundation, május 9-től ingyenes virtuális vetítőtermet indít a restaurált és klasszikus filmek bemutatására, annak érdekében, hogy ezeket a nagyszerű alkotásokat lássa és megőrizze a köztudat. A platformon bemutatott filmek csupán 24 órán keresztül lesznek nézhetők. A filmek mellett az alkotóktól és az archíválással foglalkozó szakemberektől is láthatunk videókat, melyek nemcsak a filmek készítésének hátterébe, hanem a felújítási munkálatokba is betekintést nyújtanak. 

A május 9-ei indulás napján egy 1945-ös romantikus vígjátékot, Michael Powell és a magyar származású Emeric Pressburger Vágyak szigete (I Know Where I'm Going!) című filmjét vetítik, főszerepben Wendy Hillerrel és Roger Livesey-val. Scorsese régóta nagy rajongója a rendezőpárosnak, ráadásul régi alkotótársa, a vágó Thelma Schoonmaker még Powell felesége is volt hat éven át, így Scorsese közelebbről is megismerhette a rendező világszemlélet.

A film iránti rajongásunkat korábban részletesen kifejtettük a ritkaságokkal foglalkozó Morzsák a kanapén cikksorozatunkban: 

Egy magyar álmodta meg, miért szép a szerelem Skóciában

Cikksorozatunkban olyan külföldi filmeket mutatunk be, amelyek hiába sikerültek nagyszerűen, méltatlanul kevés figyelmet kaptak Magyarországon. Joan egész életében tudta, hová tart, már csak egy hajóút választja el a vágyott beteljesüléstől, a gazdag férjtől, amikor beüt a szerelem. Elragadó, finom humorral átszőtt romantikus komédia, amelyben a vad skót táj a bennünk szunnyadó szenvedélyt testesíti meg. Vigyázat! Ebbe a filmbe nagyon könnyű belehabarodni.

Vágyak szigetét Scorsese fogja felvezetni, és még interjút is készít olyan filmesekkel, mint a vágó Thelma Schoonmaker, Tilda Swinton színésznő, Kevin Macdonald skót rendező és a Szuvenír rendezője, Joanna Hogg.

Számos további nagyszerű film felújítása tervben van mindenféle műjafból. Többek közt Federico Fellini Országúton (1954) és G. Aravindan malajziai rendező Kummatty (1979) című alkotása, Marlon Brando rendezése, A félszemű Jack (1961), Sarah Maldoror háborús filmje, a Sambizanga (1972), valamint két noir: Edgar G. Ulmer Terelőút (Detour, 1945) és Arthur Ripley The Chase (1946) című filmjei. 

A The Film Foundation több filmet bemutat a Criterion Channel oldalán is. A filmek felújítása a The Film Foundation mellett a BFI Nemzeti Archívumában (BFI National Archive) zajlott, az ITV Park Circus és a Janus Films közreműködésével.

Frissités (2022.04.29.): A The Film Foundation levélben válaszolt megkeresésünkre, melyben arról kérdeztük őket, hogy Magyarországon is elérhető lesz-e a szolgáltatás. Arról tájékoztattak minket, hogy az éppen műsoron lévő filmtől függ láthatjuk-e, ugyanis mindegyik filmre más terjesztési jogok vonatkoznak országonként, régiónként. A Vágyak szigetét például nem nézhetjük itthonról, viszont az egyéb extra tartalmak a világ minden tájáról elérhetők.

Forrás: The Playlist / Címlapfotó: Martin Scorsese