Bár fogalma sincs, hogy mikor debütálhat a magyar vásznon, egyelőre bizakodó filmje jövőjével kapcsolatban. Úgy véli, a magyar közönség nem kíváncsi a hazai filmekre, ha mégis készül egy ilyen, annak pedig nehézkes a bemutatása, mert a forgalmazók mindig a hollywoodi kasszasikerek mögé rangsorolják.

A film bárhol és bármikor elkészülhetett volna, reagált egy, a Pillangókat nem mai alkotásként értelmező néző kérdésére a Laci figuráját alakító Rudolf Péter. Rudolf, aki főiskolásként már vendégeskedett Konsztantyin Sztanyiszlavszkij alapította Moszkvai Művész Színházban, három évtized után látogatott el újra az orosz fővárosba. A színész júniusban nem jutott el a Pillangók moszkvai világpremierjére, mert minden idejét lefoglalta a Kossuthkifli forgatása. (Olvasd el forgatási riportunkat.) Az orosz kultúra egyébként nagyon közel áll a szívéhez, el  sem tudná képzelni a világot az orosz irodalom, film- és színházművészet nélkül. A magyar filmről annyit mondott, hogy már annak örülni kell, ha ebben a nagy  „hollywoodi ellenszélben” egyáltalán születnek még ilyen alkotások, bár ez nem jelenti azt, hogy már azért körbe kell rajongani őket, mert egyáltalán elkészültek.

 

rudolf

Laci, azaz Rudolf Péter

A Pillagókban a börtönviselt László próbálja megvalósítani a focipályaépítés lehetetlen küldetését, hogy az egyenlőre nem nagyon létező Tetőhatár FC végre elindulhasson a kispályás bajnokságon. Iránta lobban szerelemre az ötödik öngyilkossági kísérletén is túleső alkosolista anya, akit Kéry Kitti alakít. Fia, Márk eközben soha vissza nem térő lehetőséget kap az élettől, és egy kiégett roma hegedűstől. N. Forgács filmje igazi sírva-vigadós tragikomédia, melyből ismét kiderül, hogy az ember sorsáért kizárólag saját maga a felelős.


Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Intézetének igazgatója hangsúlyozta, évek óta nem volt önálló, a mostani Magyar Filmhétvégéhez hasonló hazai filmes rendezvény Moszkvában. A 35 mm nevű orosz művészmoziban viszont ezúttal három, az elmúlt években készült alkotást is műsorra tűztek. A Pillangók mellett az orosz mozirajongók Deák Krisztina Aglaja és Bergendy Péter A vizsga cmű filmjeit is megnézhették.