Egyetlen kritérium van: a hét javasolt Mátyás-mesére épüljön a 2-5 oldalas képregény.

A választható Mátyás mesék:

Az okos lány
Mátyás király és a cseh vitéz
Mátyás király és a kolozsvári bíró
Mátyás király Gömörben
Mátyás király lopni járt
Mátyás kovács
Vízkereszt

A  szövegek letölthető formában elérhetőek a www.matyaskepregeny.hu pályázati oldalon.

Milyen képregényeket várunk?

Kiinduló- és támpontok

2010. Magyarországon az államforma a királyság. A nép által a Duna jegén választott uralkodó Hunyadi Mátyás. Az országot erős és igazságos kézzel kormányozza, és hogy saját szemével is lássa, mi történik a városokban, falvakban, multiplexekben, sokszor álruhába bújik (lehet biciklis futár, segédmunkás, utcazenész, külföldi diák, teherautósofőr, sztepptáncos, kőfaragó...), és elvegyül a nép között.

A Mátyás királyról szóló eredeti mesék pályázatunkon mai közegben jelennek meg. A tartalmuk nem változik, a lényeg ugyanaz, csak az idő és a környezet más. Gyors, lüktető, modern és posztmodern. Régi események új köntösben, új kulisszák közt jelennek meg. Olyan megközelítés ez, amit a festészetben gyakran használtak az évszázadok során - rég történt, archaikus eseményeket aktualizáltak: az adott kor ruháiba öltöztették a kereszt alatt álló római katonákat, vagy reneszánsz harisnyát húztak az apostolokra.

A pályázat kiírásakor hangsúlyt kívánunk fektetni arra, hogy a létező történetek adaptálásakor a fantáziátokra hagyatkozzatok. Egyetlen fontos kikötés: semmi aktuálpolitika!

Meséket várunk tehát, amelyekben Mátyás a hős. A képregény az a műfaj, ahol szükség van hősökre, Mátyásnál jobb hőst pedig keveset találhatunk, találhatunk ki. Pláne hogy uralkodásához kötődnek a képregény zsáneréhez passzoló alakok, történelmi helyzetek (Kinizsi, a Fekete sereg...).

A terjedelem 2-5 oldal lehet. A történet minimum 3-5 helyszínen játszódik.

A többi a rátok van bízva.

A pályázat menete

A pályázat háromfordulós, ezek a fordulók azonban nem válnak el nagyon erősen egymástól – a felosztás célja, hogy a lehetőségekhez képest megkönnyítsük az alkotók dolgát.

I. Toborzó forduló (regisztráció, meseválasztás, figura és látványterv elkészítése)
2008.03.14-2008.03.24.

Teljesítendő feladat: meseválasztás, figuraterv, vektoros látványterv (1 képkocka). Nincs zsűrizés, mindenki továbbmegy.

II. forduló (fél képregény)
2008.03.24-2008.04.04.

Teljesítendő feladat: A képregény felének elkészítése. Állóképeket kérünk sorba rendezve, már a dialógusokat jelölve. Nincs zsűrizés, csak az megy tovább, aki elküldi a fordulóban megadott követelményeket.

III. forduló (kész képregény)
2008.04.07-2008.04.18.

Teljesítendő feladat: A kész képregényeket várjuk. Zsűrizés és közönségszavazás van.

A pályázat célja minőségi munkák létrehozása szakmai moderátor segítségével. Folyamatos fórum- és email kommunikációban állunk a pályázók rendelkezésére, de a fórumban az alkotók és a látogatók közösségi eszmecseréjére is lehetőség nyílik.

A Mátyás képregény-pályázat eredménye

Az első három helyezett lehetőséget kap arra, hogy a litera irodalmi portál (www.litera.hu) által kiírt, áprilisban záruló kortárs kispróza-pályázat novelláiból  kidolgozzon egyet szakemberek bevonásával.
Az elkészült, 12 – 15 oldalas képregényeket, valamint az első forduló legjobb munkáit önálló képregény antológiában, a Téli Könyvvásárra időzítve kívánjuk megjelentetni.

Szakmai zsűri
Bayer Antal, Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke
Filó Vera, író
Gárdos Bernadett, Reneszánsz Év programiroda vezetője
Hegedűs Márton, grafikus
Helyey László, színész
M. Tóth Géza, animációs rendező

A pályázat a www.matyaskepregeny.hu –n folyik.