Modern animációs filmsorozat formájában idézik fel az alkotók Ezópus 2600 évvel ezelőtt írott meséit és az 500 éve készült magyar fordítást, a meséket Kálloy Molnár Péter mondja el.

Három új epizóddal folytatódik M. Tóth Géza sikeres sorozata, a Bogyó és Babóca, amely az óvodás- és kisiskolás korú gyerekeket szólítja meg.

Új részek születnek Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész az Egy komisz kölyök naplója című animációs sorozatában is. A Metta Victoria Fuller amerikai írónő műve nyomán készült animációs film a XIX. századi Amerika izgalmas világát eleveníti meg egy nyolcéves kisfiú, Bandika életén keresztül.

További két epizódot finanszíroz a médiatanács a Macskássy Gyula-pályázatán keresztül Voltaire Candide című szatirikus regényének kortárs adaptációhoz is, amelynek legfőbb célközönsége a 15-16 éves korosztály.

Bokorugró mesetár címmel animációt láthatnak majd a nézők gyerekeknek szóló állatmesékről, a Hajótöröttek című filmben pedig Kolos és nagyapja ismerhető meg, akik természettudományos ismereteiknek köszönhetően élnek túl egy hajótörést.

Hadak útja címmel megfilmesítik a hun vezér, Attila két fia - Csaba és Aladár - csatározásának történetét. Az animációs film a monda Benedek Elek-féle változata alapján készül, amelyben nagyobb szerepet kapnak a látványos csaták, jelenések.

A hét nyertes animációs filmet 2015. december 31-ig kell elkészíteni, az alkotásokat azután a közszolgálati televíziók mutatják be először.

A pályázat további két fordulójában animációs filmeseknek még csaknem 120 millió forint áll rendelkezésre az idén.

(forrás: MTI)