Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövéstörténet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.

Ez egy tipikusan magyar bűncselekmény” – mondta a Filmhunak még a forgatás idején Zákonyi S. Tamás az ‘unokázásnak’ nevezett átverésről, ami Deák Kristóf első mozifilmjének alapja: a szervezett formában működő csalók idős embereket hívogatnak fel az éjszaka közepén, majd magukat az illető bajba jutott gyerekének, unokájának vagy annak ismerősének kiadva. „Merész módon nem egy műfajra épít, nem mondtuk ki, hogy ez tisztán egy thriller, krimi, fekete komédia vagy dráma” – válaszolta Zákonyi arra, miért tartja izgalmasnak a filmet. 

Deák Kristóf is lelkes volt a forgatás alatt: „Nagyon izgalmas, fordulatos filmet készítünk. Egy nagy igazságtalansággal indul a történet, az emiatt érzett düh és bosszúvágy mozgatja a főszereplőt, szerintem ez elég átélhető legtöbbünk számára. Jó lenne, ha a néző végig tudna menni vele együtt a fokozatosan sötétebbé váló úton, ahonnan egyre kevésbé van visszaút.” A kérdés, amit Az unokával fel szeretne tenni a nézők számára: „Ha a bosszú értelmetlen, akkor minek van helyette értelme?


A rendező a színészeket szinte minden esetben a „szemük villanása” alapján válogatta: „Jordán Tamást (a nagypapa) azért, mert egy nagyon okos, kedves és huncut nagypapa karakter, akinek cinkos a tekintete. Van benne életvidámság és sérülékeny is tud lenni.” Blahó Gergely (az unoka) is érzelmes tekintetének köszönheti a szerepet, és annak, hogy „a szelídség és erő egyszerre sugárzik belőle.” A csalónak választott Jászberényi Gábornak viszont „erős, félelmetesen hideg tekintete van, közben pedig kedves, bársonyos hangja”.

Az NFI támogatásával készült Az unoka 2020. november végéig forgott. Rendezője és forgatókönyvírója Deák Kristóf, producere Zákonyi S. Tamás, operatőre Maly Róbert. Blahó Gergely, Jordán Tamás és Jászberényi Gábor mellett Pogány Judit, Bárdos Judit, Döbrösi Laura, Papp János, Hámori Ildikó, Tordai Teri is látható lesz a filmben. Az unoka a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba.