Amy Rosenblum nyugdíjas egyetemi tanár a New York-i városi múzeum egyik kiállítását tekintette meg a napokban. Az ott látható videó-installációt amerikai-zsidó bevándorlók házi videóiból állították össze, akik a húszas-harmincas években hazalátogattak szülővárosukba. A New York Post beszámolója szerint az idős nő legnagyobb meglepetésére saját családtagjait ismerte fel a rég elveszettnek hitt felvételeken. "Csak kapkodtam a levegőt, annyira meg voltam lepve" - idézte a lap a 78 éves asszonyt, akit nagyon meghatott, hogy újraláthatja a felvételeket.

Utóbbiakat a nő apja, Gerold Frank (aki egyébként Judy Garland életrajzírójaként lett ismert) készítette egy 16 mm-es kamerával, még 1934-ben, amikor hazalátogatott Lengyelországba. A filmet eredetileg a család szórakoztatására készítették, a felvételeken látható emberek közül azonban utóbb többen is meghaltak a holokauszt idején. A felvételeket Gerold Frank gyerekei még a 2000-es évek elején egy kutatónak adományozták.

A kiállításon látható videó-installációt, melynek címe Letters to Afar, Forgács Péter készítette a varsói zsidómúzeum és a YIVO zsidó kutatóintézet megbízásából. A filmben a New York-i The Klezmatics zenéje hallható.

Forgács Péter médiaművész, független filmes. 1978 óta több mint harminc filmet készített, a legismertebb a Privát Magyarország díjnyertes sorozata, mely 1930-40-es években privát használatra, amatőrök által készített filmeken alapul. A filmek hétköznapi életeket dokumentálnak, melyeket hamarosan felforgat a filmen kívül zajló, rendkívüli történelmi trauma. A kilencvenes években Forgács videó-installációit a neves európai múzeumok és galériák mutatták be. Kiemelkedő európai kulturális munkájáért 2007-ben a holland Erasmus Díjjal, a 1998-ban Balázs Béla-díjjal és 2007-ben az Érdemes Művész díjjal tüntették ki.

Aki épp New Yorkban jár, és szeretné megtekinteni a kiállítást, március 22-ig megteheti.

Részlet az installációból: