A fesztivál fődíjáról, a Szarajevó szívéről döntő játékfilmes zsűri elnöke Mundruczó Kornél lesz. A jelentős külföldi elismertségnek örvendő magyar rendező több filmjét is bemutatták az elmúlt években a szarajevói filmfesztiválon; a Delta és a legutóbbi, Szelíd teremtés című filmjei rangos díjakkal tértek haza.

 sarajevo nemet egyseg 500
Német egység @ Balatonnál


Forgács Péter médiaművész, filmrendező Német egység @ Balatonnál – Mézföld című dokumentumfilmjének a versenyprogramban lesz a nemzetközi premierje. A 79 perces alkotás magyar-holland koprodukcióban készült az Új Budapest Filmstúdióban. Forgács legutóbbi munkájának témája a rendszerváltás előtti Balaton: a kettészakadt Németország, a nyugati- keleti rokonok, ismerősök találkozásainak színhelye.


Részelt 180/100-ból

A rövidfilmes versenyt is gazdagítja egy magyar újdonság: Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100 című 25 perces filmje, melynek főszerepében Kovács Lehel és Molnár Gusztáv látható. „Roli ideges típus, vérnyomása az egekben. Orvosi utasításra kap egy 24 órás vérnyomásmérő szerkezetet. Ezt a keserédes napot mutatja be a film, mérésről mérésre ugorva, amelynek külön pikantériája, hogy Roli pont ezen a napon szembesül azzal, hogy tönkrement a párkapcsolata.” – áll a film szinopszisában.

csakaszel 500
Csak a szél


A fesztivál „In Focus” elnevezésű információs programjában látható lesz Fliegauf Bence Csak a szél című legutóbbi rendezése és a Magyarország 2011 című szkeccsfilm.

 


A Daazo.com szarajevói filmfesztivál apropóján készült magazinja

 
A Daazo.com képviseletében Áprily Zoltán és Deák Dániel tart előadást az online filmforgalmazásról a Szarajevói Talent Campuson, amelyen több fiatal magyar pályakezdő is részt vész. A Daazo.com rövidfilmes videómegosztó alapítói előadásának témája a kisfilmes műfajok lehetőségei a fesztiválokon, a forgalmazásban és az eladásban.