Alain Resnais az Aimer, boire et chanter című filmjével száll versenybe a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjaiért. Meghívást kapott a versenybe egy brit film, Yann Demange '71 című alkotása, valamint egy spanyol-kanadai-francia koprodukció, az Aloft is, amelyet Claudia Llosa rendezett, főszereplői pedig Jennifer Connoly, Cillian Murphy és Mélanie Laurent. A perui Claudia Llosa 2009-ben már diadalmaskodott a fesztiválon Fausta éneke című munkájával.

A legjobb filmnek járó Arany Medve-díjra esélyes művek között német alkotás is szerepel, a Die geliebten Schwestern rendezője Dominik Graf. Német-görög-ciprusi koprodukcióban készült Jannisz Ekomidesz ciprusi születésű rendező Sztratosz című munkája.

A versenyprogram kedden ismertetett valamennyi filmjének a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának számító Berlinalén tartják a világpremierjét.

A szervezők már korábban közölték, hogy a 64. Berlinale Wes Anderson német-brit koprodukcióban forgatott The Grand Budapest Hotel című filmjével nyílik meg, a Ralph Fiennes és Tilda Swinton szereplésével készült filmnek szintén a német fővárosban tartják a világpremierjét. Versenyen kívül mutatják be George Clooney Műkincsvadászok című történelmi krimijét.

A február 6. és 16. között zajló fesztivál életműdíjjal ismeri el Ken Loach brit rendezőt, akinek munkáiból retrospektív programot is összeállítanak.

(Forrás: MTI)