Mint elmondta, ez a tevékenység nemcsak Magyarországon fontos feladat, de a magyar állam kötelessége is a határainkon túl élő magyarokkal szemben. Az államtitkár elmondta: a filmkultúra javainak társadalmasítását nem ma kezdték: alig három éve, 2012 februárja óta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet együttműködik az European Film Gateway (EFG1914) portállal, amely az európai digitalizált örökségből hiányzó első világháborús anyagok pótlását tűzte ki céljául. Itt online nézhető három magyar, egykor óriási nemzetközi sikert aratott filmtörténeti klasszikus a MaNDA gyűjteményéből: Az utolsó éjszaka (1913), A föld rabjai (1917) és az Egy fiúnak a fele (1924). A filmtárban jelenleg 115 film található. Egy film kölcsönzése bruttó 508 forintba kerül, ezért az összegért két napig, korlátozásmentesen, akár többször is meg lehet tekinteni az alkotásokat.

Az utolso ejszaka600

Az utolsó éjszaka (1913)

Jelenleg sms-ben lehet fizetni, jövőre tervezzük bővíteni bankkártyás fizetési lehetőséggel, illetve paypallal, így a külföldi érdeklődők is könnyebben fizethetnek majd – jelentette ki Lovas Lajos. Mivel az a cél, hogy a magyar filmművészet alkotásai minél szélesebb körhöz eljuthassanak, amennyiben a fajlagos költségek csökkennek, a kölcsönzés is olcsóbb lehet. Az online mozi a tervek szerint hetente tíz filmmel bővül. Cél hozzáférhetővé tenni a magyar filmművészet legjavát, nagyjából 500-600 alkotást. Ezek jelentős része már digitalizált. A rendszer automatikusan számolja a jogdíjakat, így az alkotók is plusz bevételhez jutnak a megtekintések után. "Tudjuk, hogy az ingyen letölthető felületekkel kell versenyeznünk, ám azt gondoljuk, hogy a tudatos nézők minket fognak választani, ha látják, hogy a befolyó jogdíjakkal az alkotókat is támogatják." – mondta Lovas Lajos. Hozzátette, az "ingyenes oldalakon többnyire viszonylag rossz minőségben találhatóak meg a tartalmak, míg a MandaTékában minden film a lehető legmagasabb felbontásban tekinthető meg."

Foldrabjai 600

A föld rabjai (1917)

A kormány 2011 nyarán hívta életre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet mint önálló közgyűjteményt az egykori Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán. Az intézmény feladata, hogy egy központi online felületen tegye közzé a már összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott értékeket a legnagyobb állami gyűjteménytől a legkisebb magánmúzeumig. A közgyűjtemény célja az eddig zártan, szétszórtan működő digitális archívumok rendszerének összekapcsolása, hogy e gyűjteményi tételek ne csupán archívumok mélyén őrzött láthatatlan és hallhatatlan, így a közönség számára nem létező értékek maradjanak, hanem a jövőben kíváncsi gyerekek és érdeklődő felnőttek számára is tudást, szórakozást jelentő mindennapi kincsek legyenek.

egyfiunakafele600

Egy fiúnak a fele (1924)

Az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával. Ez a hihetetlen érték jelenleg a nagyközönség számára elzárt felületeken lelhető csak fel. Az egyes gyűjtemények adatbázisainak kialakítása és archiválási módja jellemzően eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA rendszere arra ad lehetőséget, hogy ezt a folyamatosan bővülő, hatalmas kincset egységesített szabvány szerint digitalizálják, őrizzék és tegyék közzé.

(Forrás: MaNDA)