Riz Gábor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő arról beszélt, milyen hatással lehet a turizmusra és általában a város életére a hajdani kohászati üzem területén összesen 1,927 milliárd forintból megvalósuló beruházás. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) égisze alatt az egykori erőmű megújuló épülete több funkciót is ellát majd.

A kutatási-fejlesztési-módszertani központ egyik legfőbb terméke a „Digipédia” névre keresztelt oktatási alkalmazás lesz. A MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos által bemutatott program több elektronikus eszközön is működik majd, és segítségével okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is elérhetővé válik az a több ezer dokumentum – filmek, hanganyagok, szöveges és képi emlékek –, amelyeket a MaNDA munkatársai digitalizálnak. Ez a kulturális adatbázis egyfajta virtuális múzeumként működik majd: a közgyűjtemények dokumentumai, ismertetők, leírások mellett 3D-s modellekkel is – azaz a speciális szempontok alapján böngésző érdeklődő akár kinagyítva, közelebbről is megtekinthet egyes tárgyakat. A program  több műveltségterületen és évfolyamon hasznosítható alkalmazásait tanárok és diákok egyaránt beépíthetik a tananyagba.

A modern építészet high-tech megoldásait alkalmazó fejlesztés nyomán az ipari műemlék több új funkciót kap. Míg az emeleten egy Módszertani Központ létesül irodákkal, korszerű oktatási stúdiókkal és konferenciateremmel – ez lesz a tananyagfejlesztés, a digitalizációs munka, a személyes és online képzések bázisa –, a földszinten az eredeti berendezési tárgyak miatt is különleges hangulatú közösségi tér kerül kialakításra, az épület alagsorában pedig a Digitális Kárpát-medence című kiállítás kap helyet.

Ez utóbbi majd egy évszázad mozgóképes kultúrkincséből válogat majd, hogy illusztrálja a  napjainkig ívelő történelem nevezetes mozzanatait. E kiállításhoz kapcsolódóan a MaNDA rajz- és kisfilmpályázatot írt ki, melyet utóbb november 4-ig meghosszabbítottak, és a pályázók körét is bővítették. A rajzpályázatra ovisok, alsósok és immár felsősök is nevezhetnek, egyénileg vagy csoportosan; kisfilmmel pedig alsó és felső tagozatosok a 12. évfolyamig bezárólag. További információk a Digitális Erőmű Facebook-oldalán, ahol nemrég nyereményjáték is indult, érdemes bekukkantani.